Executarea silita ar trebui sa fie doar o solutie de ultim resort

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis Parlamentului un raspuns la cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind darea in plata, prin care propun o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai noului act normativ, dar si un set de obligatii pentru institutiile bancare, care sa garanteze un proces corect de impartire a poverii intre clienti si banci. Din acest punct de vedere, privind si la prevederile Directivei 17, daca se poate in acest text de lege, cel putin partial, daca nu intr-un text de lege special, pentru stocul de credite, adica pentru creditele in derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de gasire de solutii pe cale bilaterala, trebuie derulat ca urmare a unei evaluari realizate pe criterii obiective care sa justifice inceperea acestui proces de renegociere.

acum 78 luni (24 Mar 2016)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis Parlamentului un raspuns la cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind darea in plata, prin care propun o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai noului act normativ, dar si un set de obligatii pentru institutiile bancare, care sa garanteze un proces corect de impartire a poverii intre clienti si banci. (...) BNR a sustinut, continua sa sustina si va sustine recomandari catre bancile comerciale pentru a evita demararea de catre acestea a procedurilor de executari silite ale consumatorilor de produse financiare, ale caror obligatii financiare au devenit prea impovaratoare din cauza unor schimbari neasteptate survenite dupa incheierea contractului de credit prin initierea unor negocieri menite sa conduca la identificarea unor solutii echilibrate", a declarat ieri Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte pe teme de dezvoltare regionala a Romaniei. "Directiva se refera la o umanizare a creditarii prin asigurarea unui caracter sustenabil si, inclusiv, prin refacerea increderii consumatorilor in sistemul financiar prin cresterea gradului de educatie financiara a consumatorilor in ceea ce priveste practicile responsabile de gestionare a datoriilor. Din acest punct de vedere, privind si la prevederile Directivei 17, daca se poate in acest text de lege, cel putin partial, daca nu intr-un text de lege special, pentru stocul de credite, adica pentru creditele in derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de gasire de solutii pe cale bilaterala, trebuie derulat ca urmare a unei evaluari realizate pe criterii obiective care sa justifice inceperea acestui proces de renegociere.

Pe de alta parte, BNR propune si o serie de obligatii pentru banci, care ar putea fi introduse in lege. "Pentru a trece de la ceea ce noi facem si in prezent, constrangere morala, la instrumente mai constrangatoare, in concordanta cu Codul Civil si cu legile bancare existente de 25 de ani, si nu in daun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro