Excursii de acum un secol spre Insula Serpilor, cu "Principesa Maria": "O zi agreabila de plimbare pe mare"

Excursii de acum un secol spre Insula Serpilor, cu

Autorul spune ca in afara de persoanele atrase de mirajul inepuizabil stiintific sau arheologic, si in afara de turisti sau de pescari, ce raman aici o durata mai lunga sau mai scurta de timp, populatia umana a Insulei Serpilor este formata din personalul farului si acela al pichetului militar. Intre anii 1950 - 1960, sovieticii au construit si amplasat pe insula un radar de mare putere, dar au adus si statii de bruiaj si de ascultare a convorbirilor (in sistem fonic, cat si prin cablu), au montat un cablu telefonic subacvatic intre insula si Odesa, au construit un cheu pentru acostarea navelor usoare de patrulare, au curatat o portiune din zona de sub apa din apropierea coastelor insulei cu ajutorul scafandrilor militari, asigurand astfel o cale de acces din larg spre cheiul insulei.

acum 38 luni (5 Dec 2017)

"Mare excursie la Insula Serpilor cu luxosul vapor de pasageri "Principesa Maria", asa sunau reclamele in vara anului 1935.

"O zi intreaga de agreabila plimbare pe mare cu divertismente si dans la bord. Pretul unei excursii varia intre 750 de lei, suma in care erau incluse si "trei mese copiase" si 500 de lei, cu "doua mese turistice (rece)". Pe langa turisti, Insula Serpilor a fost vizitata si de mari carturari, ale caror scrieri au ramas peste veacuri. Calinescu, fondatorul cercetarilor biogeografice in Romania, descria astfel insula: "Aceasta insula, inca aproape pustie, are o intindere de 17 ha, perimetrul ei neregulat avand o lungime de 1.973 m. Insula poate fi abordata prin trei locuri: pe la S, unde se afla si o poteca sapata in stanca - si pe de-o parte (E) si alta (V) a gatului promontoriului unde tarmul, format din roca moale, are forme mai domoale".

Autorul spune ca in afara de persoanele atrase de mirajul inepuizabil stiintific sau arheologic, si in afara de turisti sau de pescari, ce raman aici o durata mai lunga sau mai scurta de timp, populatia umana a Insulei Serpilor este formata din personalul farului si acela al pichetului militar. Timp de aproape patru secole si jumatate, Dobrogea si Insula Serpilor s-au aflat sub autoritatea Imperiului otoman. In urma razboiului ruso-turc, insula a fost ocupata abuziv de rusi, desi in tratatul de la Kuciuc - Kainardji din 1774 dintre Rusia si Poarta Otomana, insula nu apare mentionata. Facand uz de statutul sau de invingatoare, Rusia tarista a pus Poarta, dar si celelalte puteri europene, in fata faptului implinit, ocupand si anexand Insula Serpilor, singura noastra insula din Marea Neagra. In iunie 1857 s-a semnat la Paris tratatul dintre Austria, Franta, Anglia, Prusia, Rusia, Sardinia si Imperiul otoman privind delimitare Basarabiei, Insulei Serpilor si Deltei Dunarii. In privinta Deltei, se specifica faptul ca ea trecea "sub suveranitatea imediata a Sublimei Porti", iar cine... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro