EXCLUSIV Zece copii romani scosi din familie, degeaba, de Protectia Copilului din Norvegia. Alti 16 copii romani asteapta sa se intoarca langa parinti

"MAE si misiunea diplomatica de la Oslo au intreprins o serie de actiuni pe langa Ministerul norvegian de Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale din Norvegia si serviciile locale de protectie a minorilor, incluzand transmiterea si sustinerea cererilor de repatriere formulate de autoritatile romane, facilitarea obtinerii unor date cerute de partea norvegiana, solicitarea de informatii procedurale privind cazurile in derulare, intermedierea legaturilor dintre institutiile norvegiene si familiile din Romania, organizarea, dupa caz, a demersurilor de repatriere, solutionarea altor formalitati necesare", arata Ministerul Afacerilor Externet, in raspunsul oferit "Adevarul".

acum 95 luni (13 Jan 2016)

Cazul familiilor Bodnariu, Nan si Radulescu, ramase fara copiii preluati de Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia a adus in dezbarere modul de interventie a autoritatilor norvegiene in preluarea copiilor. In mediul on-line au aparut informatii potrivit carora si alte familii de romani s-au confruntat cu probleme similare celor trei familii. "Adevarul" i-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe din Romania o situatie a numarului de copii preluati de Barnevernet din familii de romani. Practic, potrivit datelor furnizate de MAE, zece copii preluati de Barnevernet s-au intors in familie.

Potrivit raspunsului oferit la solicitarea "Adevarul", "in atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, 7 cazuri ale unor familii de cetateni romani, ai caror copii (in total, 16 copii) au fost preluati de autoritatile norvegiene".

Potrivit aceleiasi surse, "in ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte 6 cazuri ale unor familii de cetateni romani, totalizand 10 copii, care s-au solutionat, in 5 cazuri, prin repatrierea a 8 minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a 2 copii in familia unor cetateni romani rezidenti in Norvegia".

Ministerul Afacerilor Externe a mai aratat ca in toate cazurile, prin Ambasada Romaniei la Oslo, si ANPDCA "au avut in mod prioritar in atentie situatiile tuturor acestor familii si au facut demersuri complexe pentru solutionarea cazurilor in interesul cetatenilor romani". "MAE si misiunea diplomatica de la Oslo au intreprins o serie de actiuni pe langa Ministerul norvegian de Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale din Norvegia si serviciile locale de protectie a minorilor, incluzand transmiterea si sustinerea cererilor de repatriere formulate de autoritatile romane, facilitarea obtinerii unor date cerute de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro