EXCLUSIV. Un oficial OMS dezvaluie adevaratul pericol din spatele virusului Zika

Organizatia Mondiala a Sanatatii va crea un comitet international de urgenta care sa analizeze amploarea extinderii virusului Zika, dar si legatura dintre acest virus si cazurile de microencefalie si alte malformatii congenitale neurologice aparute la copiii nou-nascuti. In ce priveste planul de masuri pe care il va adopta OMS pentru a limita cazurile de imbolnavire, reprezentantul OMS a declarat ca "la reuniunea de luni, se va stabili exact tipul de recomandari care vor fi facute guvernelor lumii, dar si institutelor de sanatate publica si diverselor institutii cu responsabilitati in prevenirea si controlul bolilor transmisibile".

acum 98 luni (29 Jan 2016)

Organizatia Mondiala a Sanatatii va crea un comitet international de urgenta care sa analizeze amploarea extinderii virusului Zika, dar si legatura dintre acest virus si cazurile de microencefalie si alte malformatii congenitale neurologice aparute la copiii nou-nascuti.

Christian Lindmeier, directorul de comunicare al OMS, a declarat, in exclusivitate pentru Romania Libera ca, in acest moment, organizatia este concentrata pe cercetarea modului de raspandire a virusului Zika, care se face prin intermediul tantarului care raspandeste si febra dengue. In acest moment, virusul nu se afla doar in America de Sud, a fost inregistrat si in Africa, a ajuns in Asia, in America de Nord si chiar in Europa. Cei care totusi au o stare de sanatate usor alterata, au febra, dureri de cap, dureri articulare si mancarimi.

Insa, problema care a atras atentia specialistilor OMS in acest moment este posibila legatura dintre virusul Zika si cazurile de microencefalie neonatala. Oficialul OMS a precizat ca, pana joi, in Brazilia au fost inregistrate 4.108 de cazuri de microencefalie la bebelusi si 68 de decese.

"Europa nu trebuie sa-si faca griji deocamdata, pentru ca sunt foarte putine cazuri de microencefalie", ne-a precizat Christian Lindmeier. El a adagat ca au fost cateva persoane care au calatorit in tarile tropicale si sub-tropicale, unde are habitatul acest tantar si au fost infectate.

In ce priveste planul de masuri pe care il va adopta OMS pentru a limita cazurile de imbolnavire, reprezentantul OMS a declarat ca "la reuniunea de luni, se va stabili exact tipul de recomandari care vor fi facute guvernelor lumii, dar si institutelor de sanatate publica si diverselor institutii cu responsabilitati in prevenirea si controlul bolilor transmisibile".

Virusul Zika transmis de tantari, in special de tantarul tigru, afecteaza din 2015 continentul sud-american, unde a luat proportii endemice. El a fost depistat prima oara in Uganda in 1947... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro