EXCLUSIV Sticluta vindecatoare cu suc din coji de fructe. Un cercetator clujean a descoperit ca resturile pe care le dam la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

EXCLUSIV Sticluta vindecatoare cu suc din coji de fructe. Un cercetator clujean a descoperit ca resturile pe care le dam la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

Peste 20 de specialisti lucreaza, din vara anului trecut, la un proiect numit FOOD-PROFIT prin care cojile, cotoarele si pulpele de mar, portocala, struguri si sfecla de zahar nu sfarsesc la cosul de gunoi, ci in urma unor procedee stiintifice devin sucuri care ii pot ajuta pe cei care sufera de inflamatii gastrointestinale, adica de inflamatii ale stomacului si intestinelor. "Cred extraordinar de mult in acest proiect si, poate mai mult decat orice, imi doresc ca el sa aiba succes si sa fie comercializate sucurile", afirma cercetatorul Dan Vodnar, sef lucrari la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, totodata directorul proiectului FOOD-PROFIT. La 32 de ani, Andrei Borsa este asistent responsabil de activitatea de practica tehnologica in cadrul USAMV Cluj, administratorul firmei INOVA TT care se ocupa cu dezvoltarea de produse alimentare in parteneriat cu universitatea, dar si de distributia de produse alimentare.

acum 107 luni (24 Mar 2015)

V-ati gandit vreodata daca resturile de la fructe si legume, pe care, cu totii, le aruncam la gunoi, ar putea fi folosite? O universitate, un institut de cercetare si un mic intreprinzator au gasit un raspuns: sucuri.

Peste 20 de specialisti lucreaza, din vara anului trecut, la un proiect numit FOOD-PROFIT prin care cojile, cotoarele si pulpele de mar, portocala, struguri si sfecla de zahar nu sfarsesc la cosul de gunoi, ci in urma unor procedee stiintifice devin sucuri care ii pot ajuta pe cei care sufera de inflamatii gastrointestinale, adica de inflamatii ale stomacului si intestinelor.

"Cred extraordinar de mult in acest proiect si, poate mai mult decat orice, imi doresc ca el sa aiba succes si sa fie comercializate sucurile", afirma cercetatorul Dan Vodnar, sef lucrari la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, totodata directorul proiectului FOOD-PROFIT.

Ingenioasa initiativa este coordonata de USAMV si are ca partener stiintific Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca (IRGHOF), iar ca partener economic, firma BWB din Bistrita, care produce lactate si banzeturi. Scopul parteneriatului: sa produca, timp de doi ani (din vara lui 2014 pana in vara lui 2016), cu bani de la stat, adica cu 1.437.500 de lei, o noua generatie de bauturi probiotice functionale cu impact asupra sanatatii gastrointestinale.

Banii de la stat vin prin Ministerul Educatiei, mai precis prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii si Inovarii (UEFISCDI).

Sticlutele cu suc se pastreaza in frigider FOTO: Florina Pop

De la ce s-a plecat? "De aici a si venit ideea proiectului", a spus Vodnar.

Sucurile vor fi naturale, fara zahar sau vreun adaos de ceva dulce, si pasteurizate, putand rezista 2-3 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro