EXCLUSIV. Scandal in cinematografie, pe bani publici

Astfel, potrivit unui ordonante din 2005,"nu pot participa la concursurile de selectie pentru obtinerea de credite acordate din Fondul Cinematografic proiectele autorilor care ocupa functii (…) de membri ai comisiilor de selectie, pentru perioada succesiva a doua sesiuni de concurs". FINANTARE 30 de milioane de lei Centrul National al Cinematografiei (CNC) a alocat 30 de milioane de lei la prima sesiune de finantare de proiecte cinematografice din anul 2016.

acum 46 luni (25 Aug 2016)

Doi regizori au reclamat modul in care s-a organizat sesiunea de distribuire a finantarilor pentru filme.

Doi regizori au contestat la Centrul National al Cinematografiei (CNC) rezultatele concursului de selectie a proiectelor care vor primi credite pentru realizarea de filme. Astfel, potrivit unui ordonante din 2005,"nu pot participa la concursurile de selectie pentru obtinerea de credite acordate din Fondul Cinematografic proiectele autorilor care ocupa functii (…) de membri ai comisiilor de selectie, pentru perioada succesiva a doua sesiuni de concurs". "Avand in vedere faptul ca intre Sesiunea a II-a din 2014 si Sesiunea I din 2016 nu s-a organizat nicio alta sesiune de concurs, considerati ca Sesiunea a II-a de concurs 2014 si Sesiunea I de concurs 2016 reprezinta perioada succesiva a doua sesiuni de concurs, sau nu?", au intrebat, oficial, cei doi regizori conducerea Centrului National al Cinematografiei..

Cei doi regizori s-au referit la alti doi colegi ai lor, Radu Jude si Alex Baciu, care au facut parte din comisiile de selectie la categoria "Fictiune" in 2014, dar care au castigat finantari in 2016.

Ce a raspuns comisia CNC

Comisia CNC de solutionare a contestatiilor, din care fac parte Lucian Varsandan, secretar de stat in Ministerul Culturii (presedinte), regizorii Lucian Pintilie si Andrei Ujica, precum si actorii Victor Rebengiuc si Andrei Vasluianu au raspuns, printr-o formulare complicata, ca pentru solutionarea contestatiei este relevant sa se stabileasca in ce mod intervine interdictia pe care o reclama Enache si Carmazan. Comisia constata ca exista o diferenta intre aceasta formulare si cea existent de pilda la desemnarea membrilor comisiei de lectori, (…) care se poate face «pentru doua sesiuni de concursuri succesive». Asadar, acolo unde legiuitorul a dorit sa specifice numarul de sesiuni consecutive aplicabile unei proceduri ori supuse unei limitari, a folosit expresia «sesiuni de concursuri succesive... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro