EXCLUSIV Romania este un aliat-cheie in cadrul NATO. Interviu cu generalul Petr Pavel, seful Comitetului Militar al NATO

- Din punct de vedere militar, cum puteti defini stadiul prezent al capacitatilor intarite de aparare si disuasiune de pe flancul estic al Aliantei, incluzand Romania? In ce priveste capacitatea lor de desfasurare, este foarte bine dovedita abilitatea de a proiecta forte la mare distanta si de a le folosi eficient destul de departe de teritoriul national, atat la nivel de exercitii cat si de operatiuni militare efective. In ce priveste razboiul hibrid, NATO a pus la punct o strategie de lupta impotriva acestor amenintari care pot sa mearga de la atacuri cibernetice din ce in ce mai sofisticate pana la campanii de dezinformare precum si presiuni politice si economice si folosirea fortelor speciale pe teritoriul unor tari suverane. Ofera si o capacitate de planificare in spijinul comandamentelor superioare si a Structurii de forte NATO (mai precis, cele doua unitati cu desfasurare rapida din regiune, aflate in Grecia si in Turcia): in plus, la decizia Comandantului Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR), poate oferi elementele de baza ale unui comandament care sa aiba sarcina sa coordoneze operatiuni ale armatei de uscat si sa sincronizeze comanda si controlul fortelor de uscat in raport cu standardul LOA (Allied Level of Ambition). Va oferi un mecanism de coordonare si conducere a unei serii continue de pregatiri si exercitii la nivel de brigada, dar si o asigurare si disuasiune sporite la nivel regional. Este foarte important si necesar acest angajament pentru nivelul de 2%, dar subliniez si ca avem nevoie si sa fim atenti la capacitatile militare si cu ce Aliatii contribuie acum in favoarea Aliantei, apararii colective, mangementului situatiilor de criza si activitatilor comune de asigurarea securitatii.

acum 54 luni (14 Jul 2017)

- Din punct de vedere militar, cum puteti defini stadiul prezent al capacitatilor intarite de aparare si disuasiune de pe flancul estic al Aliantei, incluzand Romania?

- In cadrul acestui concept de disuasiune si aparare pe flancul de est al Aliantei, NATO a stabilit o prezenta intarita avansata in nord-est si o prezenta inaintata "pe masura" in sud-est. Aliatii din Europa si America de Nord au desfasurat trupe si echipamente pentru a servi alaturi de fortele locale, ceea ce demonstraza puterea legaturilor transatlantice.

Cu toate ca Rusia incearca sa prezinte NATO drept o organizatie agresiva prin desfasurarea in teren a celor patru grupuri de lupta, trebuie sa retinbem faptul ca NATO le-a trimis in cele trei tari baltice si in Polonia. Aceasta prezenta avansata este parte a raspunsului Aliantei la folosirea de catre Rusia a fortei militare impotriva vecinilor sai si a concentrarii de mijloace de lupta de-a lungul frontierei de est a Aliantei. In acelasi mod se situeaza si demersul foarte pro-activ al Romaniei fata de prezenta avansata a NATO si este o tara care contribuie cu trupe la grupul de lupta pe care SUA impreuna cu Marea Britanie il conduc in Polonia. lucreaza exceptional de bine cu colegii lor americani si britanici precum si cu militarii din tara gazda. Aceasta inseamna mai multe forte NATO si mai multe exercitii si pregatire sub supervizarea comandamentului Diviziei sud-est care se afla la Bucuresti. Sunt opt tari aliate care s-au angajat sa ofere ofiteri de stat major pentru brigada, iar cinci tari aliate s-au angajat cu forte terestre si aeriene pentru pregatire si politie aeriana.

In ce priveste domeniul aerian si ca parte a activitatilor noastre intarite de politie aeriana, in acest moment avem opt avioane britanice Typhoon care efectueaza misiuni de patrulare. Kogalniceanu si vor patrula in zona Marii Negre alaturi de avioanele de vanatoare romanesti. Aceasta demonstraza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro