EXCLUSIV Portretul baronului la batranete. Mischie: "La puscarie m-au primit cu aplauze"

EXCLUSIV Portretul baronului la batranete. Mischie:

Mischie crede ca gresim daca gandim asa si, ca sa exemplifice, se mandreste cu o caracterizare pe care i-a facut-o un primar de la el din judet: "Primarul de la Schela a spus si in proces: ". A fost o chestie de gluma si presa a preluat-o" Cazul "Tanti": "Putea sa fie si mama, si tot ii dadeam" Dintre toate hartiile care au ajuns sub pixul lui Mischie, cea mai grea a fost aceea prin care i-a retrocedat unei matusi o vila in care s-a mutat si el cu familia. Ascultandu-l pe Mischie, poti intelege cum toate faptele incriminate acum de Directia Nationala Anticoruptie pareau, pe la inceputul anilor 2000, o calma normalitate: traficul de influenta, abuzul in serviciu, primirea de foloase necuvenite, toate aceste fapte care creeaza coruptia au un aer benign atunci cand ies din gura lui Mischie si trec prin aburul de ciorba de vacuta: "am pus o vorba buna", "am rugat pe un prieten sa-mi faca", "n-am cerut eu, mi s-a dat", "oameni suntem, nu ne cunoastem de ieri-de azi". Si continua stirea: "Nicolae Mischie a luat de la un intreprinzator particular 100 de milioane de lei pentru introducerea apei in comuna Calnic". Nicolae Mischie in 2002 Pofta de peste Iuresul banilor europeni In 2002, Nicolae Mischie se afla si la conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, functie din care dirija distribuirea fondurilor PHARE. Dosarul inceput de PNA a fost finalizat de DNA, iar la 18 martie 2013, Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare. Razboiul intern din PSD-ul lui Adrian Nastase Din povestile lui Mischie, sediul central al PSD pare un cuib de mahalagii: "Cand plecam de la Nastase, l-am gasit si pe Bebe Ivanovici, care era in aceeasi situatie ca mine, si se certa cu Cozmanca. Nastase a pierdut alegerile din 2004 din cauza masurilor luate cu mine, cu Savu de la Ialomita si cu Bebe Ivanovici de la Ilfov. La despartire, ca si cum nu ne-am fi ridicat de la masa, Mischie ne cheama pe la casa lui de la tara sa mancam: "veniti diseara pe la Godinesti, ca vine si nevasta-mea de la serviciu si facem ceva de mancare".

acum 56 luni (20 May 2015)

"Adevarul" demareaza de luni o ampla campanie despre cel mai important fenomen petrecut in Romania postcomunista: lupta impotriva coruptiei. Cei care au condus judetele tarii cu mana de fier a secretarilor de partid si care au dirijat, prin forta banilor adunati ilegal, parlamentari, ministri si judecatori. Puterile separate ale statului s-au strans laolalta in fata gratarelor incinse de baronii locali. Iar baronul de azi este Nicolae Mischie, deputat al Romaniei vreme de 6 ani, presedinte al Consiliului Judetean Gorj - 8 ani, puscarias la Penitenciarul Targu-Jiu - un an. Azi, Mischie e un pensionar liber si isi face raportul propriei vieti.

Privind la Nicolae Mischie vezi toate partile rele ale postcomunismului romanesc. Revolutia l-a prins in conditia lui fireasca: dascal de provincie, locatar intr-un apartament de bloc din Targu-Jiu. Dupa '90, insa, Mischie a galopat prin viata, devenind parlamentar, sef de consiliu judetean, doctor in istorie, scriitor, locatar al unei vile cu valoare istorica, om de afaceri. Vreme de 14 ani, din 1990 si pana in 2004, Mischie si-a cladit din pix un imperiu personal, ajutat de pixurile unor primari si afaceristi locali.

Mischie crede ca gresim daca gandim asa si, ca sa exemplifice, se mandreste cu o caracterizare pe care i-a facut-o un primar de la el din judet: "Primarul de la Schela a spus si in proces: ". A luat si el o vila mare, a luat un serviciu bun pentru nevasta, fonduri PHARE cat sa le asigure un viitor urmasilor.

Nicolae Mischie - pe dupa gat cu Gheorghe Caralicea Marculescu, in vremurile bune cand primul era presedinte de Consiliu Judetean iar al doilea - prefect. E pranzul si mesele se populeaza cu functionari publici si afaceristi gorjeni care mananca in oras. Din cand in cand, Nicolae Mischie se opreste din povestit pentru a se saluta cu cate un mesean: "Cu stima, dom' profesor!". Aflam ca baronul poate fi apelat cu "nea Nicu" sau cu si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro