EXCLUSIV Paradoxul legii il ajuta pe Astarastoae: un dosar penal ii poate salva scaunul sefului medicilor din Romania

EXCLUSIV Paradoxul legii il ajuta pe Astarastoae: un dosar penal ii poate salva scaunul sefului medicilor din Romania

Anchetatorii au descoperit ca, in cadrul proiectului, directorul de la IML Iasi Astarastoae a incheiat cu persoana fizica Vasile Astarastoae un contract de prestari servicii pentru suma de 180 de lei pe ora, 20 de ore pe luna, in perioada de 36 de luni a proiectului. Pe langa aceasta, folosind acelasi procedeu, Astarastoae ar fi incheiat cu sine si un contract individual de munca in calitate de manager de proiect, retributia lunara fiind de 9.087 de lei Judecat si pentru fapte de coruptie Un alt razboi dus de Vasile Astarastoae cu ANI se refera la o posibila stare de incompatibilitate in care seful medicilor ar fi fost inainte de 2011, atunci cand ocupa, in acelasi timp, cinci functii de conducere ale unor institutii publice.

acum 70 luni (21 Sep 2014)

Situatie paradoxala in cazul presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, strans cu usa tot mai tare, in ultima perioada, de justitia romana. Acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de conflict de interese in raport cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr. Popa" din Iasi, Vasile Astarastoae ar putea, in functie de decizia ministerului Educatiei, sa-si pastreze functia de rector de la aceasta institutie. Finalul actiunii civile Telenovela in care ANI si Astarastoae sunt in rolurile principale a inceput in 2011, atunci cand inspectorii de integritate l-au acuzat pe seful medicilor din Romania de conflict de interese. Pe scurt, Astarastoae s-ar fi angajat pe sine si pe fiica sa in cadrul unor proiecte europene derulate de Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi si UMF Iasi, ambele institutii conduse de profesorul iesean. Astarastoae a contestat in instanta raportul intocmit de ANI in cazul sau, procesul fiind ulterior inregistrat la Curtea de Apel Pitesti. Respingerea cererii ca neiintemeiata inseamna ca judecatorii s-au pronuntat si asupra fondului cauzei dintre Astarastoae si ANI, respectiv acuzatiile de conflict de interese. Astarastoae a atacat, insa, decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul reluandu-se la Sectia de contencios-administrativ de la aceasta instanta. Acest singur cuvant ar putea avea efecte importante in lupta cu ANI, care a cerut deja revocarea din functia de rector de la Iasi.

"Astfel fiind, rezulta ca Raportul de evaluare din 14.12.2011 reprezinta un act juridic ale carui efecte - sesizarea organelor de urmarire penale, se produc in cadrul unui raport juridic de drept procesual penal, a carui legalitate va fi verificata in raport cu regimul juridic de drept procesual penal. Deci, cu alte cuvinte, raportul de evaluare prin care se realizeaza sesizarea organelor de urmarire penale nu reprezinta un act juridic guvernat de regimul juridic de drept administrativ, ci un act juridic guvernat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro