EXCLUSIV Manualele de Religie cu pilde patologice nu au avizul Ministerului Educatiei. Cine controleaza afacerea

La avizarea mijloacelor de invatamant, in diferite faze participa comisii de specialitate alcatuite dupa caz din inspectori si specialisti din minister, din Institutul de Stiinte ale Educatiei, de la Serviciul National de Evaluare si Examinare, de la inspectoratele scolare, cadre didactice care fac parte din Comisiile Nationale pe discipline si cadre didactice din unitatile de invatamant de toate gradele, producatori etc", se arata in metodologia care dateaza din anul 2002. Astfel, la cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei nr 1/2011 inca nu exista o noua metodologie care sa reglementeze intr-un mod explicit uzul acestor auxiliare la clasa, in ciuda nemultumirii generale despre calitatea continutului lor, rezumat intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, inca din 2006: "Urmare a sesizarilor repetate primite din partea parintilor ai caror copii frecventeaza invatamantul primar si utilizeaza materialele didactice auxiliare, precum si a inspectiilor efectuate de reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii s-au constatat urmatoarele: - folosirea de multe ori nejustificata a auxiliarelor didactice.

acum 58 luni (13 Nov 2015)

Auxiliarul pentru ora de Religie de la clasa a IX-a, de la editura Sf. Mina, aceeasi editura care a scos si controversatul manual in care era exemplificat intr-o poza ca daca minti si faci rele vei fi calcat de masina, transmite adolescentilor mesaje tulburatoare.

"Din pacate, muzica contemporana nu-l mai elibereaza pe tanar din legaturile trupesti, ci dimpotriva, il leaga de ele. Din noiembrie 1998 s-a imbolnavit foarte rau, trupul i s-a umflat de rani, carnea a inceput sa-i putrezeasca, incat o mancau viermii de vie. La 9 iunie 1999 a murit in chinuri groaznice, in varsta de 70 de ani. Indata ce a murit, chipul i s-a transformat cu totul si a luat o infatisare infricosatoare, incat rudele au acoperit-o cu o panza, pentru ca lumea se speria de ea. Trupul i s-a umflat atat de tare, incat nu mai incapea in sicriu si a trebuit sa fie taiata pe burta. Aceasta a fost o pedeapsa de la Dumnezeu, pentru ca a fost vrajitoare, a trait in pacate mari, a murit neimpacata cu Hristos, nepurtand gria de sufletul ei". Pilde dintr-un manual auxiliar de Religie: Desfranata cu 3 copii pe care au mancat-o viermii de vie dupa ce i-a putrezit carnea

"Un astfel de continut cultiva in primul rand frica, teama de a vorbi, de a ma exprima, de a fi eu insumi. Un mecanism foarte pervers de reprimare a ceea ce inseamna intelegerea si acceptarea propriilor trairi, este un atentat la inteligenta emotionala", este de parere Marian Stas, expert in Educatie. Pe coperta cartii scrie intr-un chenar la vedere ca este "realizat in conformitate cu noua programa aprobata de Ministerul Educatiei". Nu doar ca programa la Religie nu s-a schimbat de ani, dar auxiliarul nu este de fapt avizat de Minister, asa cum un cumparator naiv ar putea deduce din enunt.

De fapt, legea spune ca pentru ca un auxiliar sa poata fi folosit la clasa, Ministerul Educatiei trebuie sa avizeze ca este conform cu programa scolara, ceea ce nu este cazul in ceea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro