EXCLUSIV "Macelarul" din Timisoara. Povestea ecranizata a eroului care a fost transformat de comunisti intr-un casap

EXCLUSIV

Inginerul martir Dominic Paraschiv, supranumit pe nedrept "Macelarul de la Timisoara" si "teroristul", care a murit impuscat de soldati, este eroul filmului semnat de un celebru regizor austriac, Robert Dornhelm, nascut in capitala Banatului. Interdictia de la generalul Chitac Vestile despre filmarile de la Timisoara, care se faceau inclusiv in incinta sediului Politiei Judetene, ajung foarte repede si la Bucuresti, de unde vine un ordin chiar de la generalul Mihai Chitac, ministru de Interne in perioada 1989 - 1990, prin care interzice continuarea filmarilor. Dupa 25 de ani, documentarul va rula si pentru romani Cu ocazia evenimentelor comemorative "Timisoara 25 de ani de la declansarea Revolutiei Romane", regizorului Robert Dornhelm i se va decerna Titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei. Va mai recomandam: Povestea interviului secret care a aprins flacara Revolutiei din Timisoara VIDEO Cel mai reusit documentar despre Revolutia din Timisoara, accesibil pe YouTube CITESTE POVESTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT IN TIMISOARA, IN DECEMBRIE 1989: DECEMBRIE '89: Studentul ucis in casa de glontul ricosat din umarul tatalui sau REVOLUTIE: Prapadul facut de armata in Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanti DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns in spital ca sa nu fie furat de securisti si dus la crematoriul Cenusa CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, vazut dupa 20 de ani de libertate REVOLUTIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA Decembrie 89.

acum 98 luni (11 Dec 2014)

Inginerul martir Dominic Paraschiv, supranumit pe nedrept "Macelarul de la Timisoara" si "teroristul", care a murit impuscat de soldati, este eroul filmului semnat de un celebru regizor austriac, Robert Dornhelm, nascut in capitala Banatului. Pelicula, care a trecut cu greu de filtrele celor care au condus Romania in primul an de democratie, a rulat in mai multe tari ale lumii si acum, abia dupa 25 de ani de la caderea regimului Ceausescu, va fi difuzata, in 19 decembrie, in orasul in care a pornit revolutia anti-comunista. La Timisoara, Revolutia din 1989 ar fi trebuit sa se termine in 22 decembrie, ziua in care cuplul de dictatori Nicolae si Elena Ceausescu a fugit. Cu doua zile inainte, capitala Banatului se declara primul "oras liber de comunism din Romania" si, din acel moment, nimeni nu ar mai fi trebuit sa moara. Erau de ajuns vietile pierdute, atarnate pe umerii celor de la Ministerul Apararii Nationale, care au deschis focul impotriva manifestantilor la comanda lui Ceausescu. La Timisoara, in acele zle teribile, au fost impuscati oameni in casele lor, la locurile de munca, fara ca acestia spa aiba nicio legatura cu revolutia din strada. Cazul "Dominic Paraschiv" este una dintre intamplarile inexplicable, fnalizate cu moartea oamenilor, din Timisoara de acum 25 de ani.

Dominic Paraschiv (care atunci avea 44 de ani), cel care avea sa primeasca pe nedrept eticheta de "Macelarul din Timisoara", era inginer la intreprinderea chimica Azur, aflata in Calea Buziasului din oras. In 22 decembrie 1989, si-a facut aparitia acolo un detasament de 18 militari de la Unitatea Militara 01115 Timisoara, comandat de locotenentul major Negrea Constantin. Militarii aveau misiunea de a asigura paza intreprinderii de "teroristi".

Dominic Paraschiv era seful garzii patriotice de la Azur si era din randul angajatilor care aparau fabrica. S-a aratat nemultumit ca militarii trimisi au ajuns fara arme, astfel ca, la instistentele sale, inainte de lasarea intuneric... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro