EXCLUSIV. Judecatoarea Viorica Costiniu risca excluderea din magistratura

Caz unic in istoria justitiei din Romania: in absenta procurorului de sedinta si a avocatilor apararii, judecatoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, fara a tine cont de prevederile Codului de Procedura Penala, a judecat si respins o contestatie a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat international de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu, baron PSD de Constanta. (Incheierea de sedinta, in facsimil, in galeria foto) Judecatoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins pe 30 iulie o contestatie formulata de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului Bucuresti, din 25 iulie, care il viza pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Ce spune legea Judecarea unei cai de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in procedura camerei preliminare in absenta procurorului de sedinta si a avocatului apararii inculpatului este sanctionata de Codul de Procedura Penala, articolul 205, aliniatele 8 si 9.

acum 105 luni (8 Sep 2014)

Caz unic in istoria justitiei din Romania: in absenta procurorului de sedinta si a avocatilor apararii, judecatoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, fara a tine cont de prevederile Codului de Procedura Penala, a judecat si respins o contestatie a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat international de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu, baron PSD de Constanta. Ulterior, o alta instanta de judecata a constatat nulitatea absoluta a hotararii magistratului Viorica Costiniu si a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, in baza caruia Nicusor Constantinescu urmeaza a fi extradat din SUA.

(Incheierea de sedinta, in facsimil, in galeria foto)

Judecatoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins pe 30 iulie o contestatie formulata de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului Bucuresti, din 25 iulie, care il viza pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. De altfel, acest detaliu a fost consemnat si in incheierea sedintei din camera de consiliu, condusa de doamna Costiniu, al carei sot, tot magistrat, a fost condamnat in dosarul fostului senator PSD, Catalin Voicu.

Ce spune legea

Judecarea unei cai de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in procedura camerei preliminare in absenta procurorului de sedinta si a avocatului apararii inculpatului este sanctionata de Codul de Procedura Penala, articolul 205, aliniatele 8 si 9. Spre exemplu, potrivit aliniatului 9 "participarea procurorului este obligatorie", iar potrivit aliniatului 8 "este obligatorie acordarea asistentei juridice pentru inculpat de catre un avocat ales sau de un avocat din oficiu". Dar cad ipoteze precum aceea ca doamna judecator ar fi confundat procedurile, crezand de exemplu ca judeca o cerere initiala a DNA de eliberare a unui mandat de arestare si nu o contestatie la o decizie a unei instante inferioare, respectiv a Tribunalului Bucuresti. Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro