EXCLUSIV. Judecatoarea Risantea Gagescu, CERCETATA disciplinar pentru implicare in recursul in anulare in dosarul "RARINCA"

Inspecția Judiciară a sesizat Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cerand sacționarea disciplinară a judecătoarei Risantea GĂGESCU, de la Curtea de Apel București, pentru incălcarea Statutului judecătorilor prin imixtiune in activitatea altui judecător sau procuror și pentru atingerea onoarei și prestigiului justiției, săvarșite in timpul sau in afara exercitării atribuțiilor de serviciu. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constand in aceea că judecătorul a intervenit in soluţionarea unei contestaţii in anulare impotriva unei decizii penale pe care a pronunţat-o, prin participarea la şedinţa de judecată, formularea de cereri, depunerea de inscrisuri şi acceptarea, fără niciun fel de obiecţiuni, a apărărilor formulate de avocatul său, avocat care, pe de o parte, a asigurat apărarea şi in două randuri resursele financiare pentru una din părţile cauzei soluţionate prin decizia contestată şi care, pe de altă parte, a acordat asistenţă juridică in cursul cercetării disciplinare a judecătorului in cauză.

acum 59 luni (24 Feb 2016)

Inspecția Judiciară a sesizat Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cerand sacționarea disciplinară a judecătoarei Risantea GĂGESCU, de la Curtea de Apel București, pentru incălcarea Statutului judecătorilor prin imixtiune in activitatea altui judecător sau procuror și pentru atingerea onoarei și prestigiului justiției, săvarșite in timpul sau in afara exercitării atribuțiilor de serviciu.

Este a doua acțiune disciplinară impotriva judecătoarei Risantea Găgescu de la Curtea de Apel București aflată pe rolul secției de judecători a CSM. In prima acțiune disciplinară, din 2015, Inspecția Judiciară a cercetat și constatat că judecătorii Risantea Găgescu și Damian Dolache au achitat-o pe Mariana Rarinca, judecată pentru șantajarea președintei Inaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, prin incălcarea Codului de Procedură Penală. Or, de verificarea legalității probelor NU se ocupă instanța de apel, ci doar instanțele de cameră preliminară ( atribut EXCLUSIV). De menționat că atat prima cameră preliminară, cat și cea de la instanța superioară au constat că probele au fost administrate legal și au trimis dosarul spre judecare. Judecătorul din dosarul "Rarinca" a vrut să-și apere decizia definitivă de achitare cerand NERESPECTAREA Codului de Procedură Penală

La Curtea de Apel, judecătorii Găgescu și Dolache au achitat-o pe Mariana Rarinca pe o procedură NELEGALĂ.

Motivele celei de-a două cercetări disciplinare

In august 2015, in timpul judecării contestației in anulare declarat de DNA impotriva achitării Marianei Rarincă, judecătoarea Risantea Găgescu a venit la ședința de judecată cu un avocat și a inaintat note scrise, prin care a cerut să fie considerată parte in proces și să fie audiată ca să-și apere hotărarea de achitare.

Potrivit Inspecției Judiciare, normele incălcate de judecătoarea Risantea G... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro