EXCLUSIV Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Scutul antiracheta nu reprezinta o amenintare pentru Rusia

Din acest motiv cei 28 de lideri ai Aliantei au decis, la Summitul de la Lisabona din 2010, sa dezvolte capacitatea de aparare antiracheta. Odata cu activarea scutului de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu, Romania, capacitatea noastra creste semnificativ prin acoperirea defensiva a teritoriul NATO in fata atacurilor cu rachete cu raza scurta si medie de actiune. La fel de importanta este si decizia Poloniei de a gazdui un Aegis Ashore la Redzikowo, unde lucrarile de constructie incep vineri si care urmeaza sa fie operational in 2018.

acum 43 luni (12 May 2016)

Acestea includ atacurile conventionale pe cale terestra, aeriana sau maritima, dar si amenintarea reala de rachetele balistice din afara zonei euro-atlantice. Apararea anti-racheta este un instrument important pentru misiunea centrala a NATO de aparare colectiva.

Din acest motiv cei 28 de lideri ai Aliantei au decis, la Summitul de la Lisabona din 2010, sa dezvolte capacitatea de aparare antiracheta.

Programul nostru de aparare antiracheta reprezinta o investitie pe termen lung. Scopul nostru este sa obtinem o acoperire totala si protectie pentru aliatii europeni ai NATO fata de atacurile cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice. Cele patru nave americane multi-misiune Aegis desfasurate acum in Spania vor reprezenta o contributie semnificativa la sistemul de aparare antiracheta al NATO.

Aflat intr-o calatorie in Statele Unite, primavara trecuta, am vazut cu ochii mei de ce sunt capabile aceste impresionante nave: sa urmareasca tinte multiple la sute de mile distanta, sa doboare rachete in aer. Odata cu activarea scutului de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu, Romania, capacitatea noastra creste semnificativ prin acoperirea defensiva a teritoriul NATO in fata atacurilor cu rachete cu raza scurta si medie de actiune.

Le sunt recunoscator Guvernului roman si poporului roman pentru contributia pe care au avut-o la apararea colectiva a NATO in gazduirea noului scut si sunt onorat ca pot participa la ceremonia de inaugurare a acestuia.

La fel de importanta este si decizia Poloniei de a gazdui un Aegis Ashore la Redzikowo, unde lucrarile de constructie incep vineri si care urmeaza sa fie operational in 2018. Germania furnizeaza un centru de comanda pentru apararea antiracheta.

Important este ca sistemul pe care il construim este de aparare, asa cum sugereaza si numele sau. Interceptorii sunt putini ca numar si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro