EXCLUSIV Jaf la Apele Romane. Cum a fost umflat cu milioane de euro contractul pentru ecologizarea raului Bega

EXCLUSIV Jaf la Apele Romane. Cum a fost umflat cu milioane de euro contractul pentru ecologizarea raului Bega

"Obiectivele au fost aprobate spre a fi finantate din imprumuturile acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fapt prin care, practic, s-a aprobat o deturnare de fonduri, intrucat cele doua obiective de investitii ce au fost alipite, ulterior, contractului, nu fac parte din lucrarile de aparare impotriva inundatiilor", potrivit raportului de control. Astfel, la articolul "granit", urmare a preturilor mai mari trecute in situatiile de lucrari, comparativ cu preturile din facturile de la furnizori, s-a constatat o diferenta de 91.350 de lei, ce reprezinta prejudiciu estimat, iar la articolul "ferestre", prejudiciul estimat este de 103.586 de lei. Potrivit raportului de control, avizele de marire ilegala a valorilor contractelor au fost semnate de ministrul dezvoltarii regionale de la acea vreme, Vasile Blaga, in calitate presedinte al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte. Al treilea cel mai mare beneficiar de lucrari de la ANAR in 2011 a fost firma Lescaci SRL Negresti-Oas, cea pe care fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, ar fi avantajat-o, ulterior, in obtinerea de contracte de la Apele Romane, in schimbul unor lucrari in valoare de 20.000 de euro la un apartament al cuscrei sale.

acum 62 luni (21 Aug 2015)

In ianuarie 2015, Curtea de Conturi a facut un control la Administratia Bazinala de Apa (ABA) Banat Timisoara. Timis" a fost umflat prin clauze ilegale, lucrari de milioane de euro fiind incredintate fara licitatie. Mai mult, la acest contract au participat, ca prestatori de servicii, si firme controlate direct de Titu Bojin.

In iunie 2015, plenul Curtii de Conturi a sesizat organele de urmarire penala privind fraudele comise in derularea acestui contract, infractiunile vizate fiind abuzul in serviciu si deturnarea de fonduri. Licitatie cu "dedicatie"

In 2008, ABA Banat a demarat proiectul de ecologizare a canalului Bega, de la Timisoara pana la frontiera cu Serbia. Finantarea s-a facut din imprumuturile acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru proiectul "Apararea impotriva inundatiilor in zona de sud-vest a Romaniei".

Licitatia a fost castigata cu cantec de asocierea formata din firmele APASCO SA Maneciu, SOCOT SA Targu Mures si Deltacons SA Tulcea, firme de casa ale Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

In anuntul de participare, ABA Banat a "uitat" sa mentioneze ca valoarea contractului se ajusteaza in functie de indicii preturilor de consum lunari, aspect important pentru ofertanti, dat fiind ca lucrarea s-a derulat pe o perioada mare - 2008/2014.

Astfel, desi pretul initial al contractului a fost de 55,8 milioane de lei, la finalizare, valoarea lucrarilor s-a dublat, totalizand 108,6 milioane de lei. Cum sa dublezi profitul intr-un contract

In 2009, proiectantul lucrarii, firma Aquaproiect SA, si ABA Banat au intocmit lista de lucrari pentru ecologizarea canalului Bega. Numai din aceasta "eroare" de calcul, firmele executante au castigat 10 milioane de lei, arata Curtea de Conturi. A semnat cu ABA Banat un act aditional pentru lucrari suplimentare, in valoare de 11,7 milioane de lei, mention... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro