EXCLUSIV Intre management deficitar si interese politice. Complexul Energetic Hunedoara, aproape de colaps

EXCLUSIV Intre management deficitar si interese politice. Complexul Energetic Hunedoara, aproape de colaps

Totodata, potrivit acestora, compania nu a fost prezentat un plan de management adecvat conditiilor de functionare a societatii dupa iesirea din insolventa, desi au fost antamate discutii pentru accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG si a existentei unei decizii a Comisiei Europene pentru un ajutor de stat in vederea inchiderii unor mine necompetitive. Un document publicat de CEH, sub obligatia raportarii contractelor de servicii mai mari de 100.000 de euro, arata ca societatea a contractat la finalul anului 2016 servicii de paza, de la o alta companie, in valoare de 830.606 lei, numai pentru sediul sucursalei miniere Prestserv. Asta in conditiile in care pentru un numar de 100 de persoane care urmau sa fie angajate la Exploatarea Miniera Vulcan in activitate de subteran s-a facut informare catre Consiliul de Administratie si s-a organizat concurs, la care s-au prezentat 129 de persoane, 69 au fost angajate, iar 25 fiind admisi in asteptare, desi in toata aceasta perioada s-au facut alte angajari fara concurs si fara o analiza prealabila a necesitatii ocuparii posturilor respective. "Pe fiecare dintre cei nominalizati mai sus ii recomanda o bogata experienta profesionala, competentele dobandite fiind cele care au stat la baza insarcinarii lor cu misiunea de a se implica in realizarea proiectului de salvare a partii viabile din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A., motiv pentru care beneficiaza de sustinere si incredere atat din partea administratorilor judiciar si special ai societatii, cat si a Ministerului Energiei", se arata atunci intr-un comunicat al CEH.

acum 47 luni (10 May 2017)

Potrivit lui, ianuarie a adus venituri de 84,2 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 68,3 milioane de lei. A rezultat astfel un profit de 15,8 milioane de lei.

Melczer sustinea, in martie, ca la baza acestui rezultat au stat mai multi factori, printre care preturile bune pe piata de energie, adoptarea unei scheme de functionare care a maximizat veniturile, realizarea productiei de huila necesare si mentinerea in functionare a grupurilor energetice, arata publicatia locala Cronica Vaii Jiului. Noroc cu piata favorabila

Specialisti consultanti de "Adevarul", care au analizat atat situatia economica pe primele trei luni din 2017, cat si managementul din perioada noiembrie 2016 - aprilie 2017 al CEH, asigurat de Mihael Melczer, arata insa ca profitul a fost strict conjunctural, iar activitatea manageriala a fost deficitara.

Ei spun ca pe perioada trimestrului I 2017, productia vanduta pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) a fost mai mica cu aproximativ 57% fata de cea realizata in aceeasi perioada a anului 2016, in conditiile unui pret de vanzare mai mare cu aproximativ 283 lei/MWh, in trimestrul I 2017.

In aceste conditii, potrivit lor, profitul realizat de societate exclusiv in prima luna a trimestrului I din anul 2017 a avut un caracter conjunctural, determinat strict de cresterea pretului MW-ului care a atins un record nemaiintalnit pe piata de energie din Romania ultimilor ani.

Cresc costurile de productie a energiei

Mai mult, costurile nu au fost corectate cu veniturile, crescand si costul de productie al unui MWh. In primul trimestru al anului 2017, costul unitar pe MWh produs a fost de 434,6 lei fata de 395,23 lei, anul trecut, ceea ce releva o majorare de aproximativ 10%. Acelasi trend a fost inregistrat si in ceea ce priveste costul unitar pe energia termica vanduta, unde pe trimestrul I 2017 costul unitar a fost de 525,21 lei/Gcal, fata de 496,03 lei/Gcal in trimestrul I 2016, cr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro