EXCLUSIV Exploratorul Gernot Gromer, invitat de marca la TEDx Cluj: "Primul om care va pasi pe Marte s-a nascut deja"

EXCLUSIV Exploratorul Gernot Gromer, invitat de marca la TEDx Cluj:

Are putin peste 40 de ani si e presedinte al Austrian Space Forum si coordonator al programului PolAres, prin care se construieste un simulator de costum spatial ce i-ar putea duce pe oameni pe Marte. Austriacul vorbeste cu o pasiune molipsitoare despre spatiu, despre lumile de dincolo de Pamant care asteapta sa fie descoperite si despre Marte - pe care, poetic, o numeste "sora albastra" a lui Terrei. Diferenta e ca din costumul spatial e ca acele mii si mii de stele sunt proiectate pe acea parte transparenta a costumului spatial, deci, literalmente, faci o baie intr-o mare de stele. Mai povesteste ca sunt cateva locuri de pe Pamant care seamana cu Marte, dar si ca pesterile de pe planeta rosie ar putea fi - dupa modelul primilor humanoizi care au locuit in grote - posibile adaposturi. (...) Daca - si e un mare daca - conditiile de viata pe Marte s-au deteriorat - temperaturi extrem de scazute, modificari asupra campului magnetic (...) - , viata s-ar fi retras in nise precum pesterile, spre exemplu. Pentru ca ne spune, pe de o parte, cat de insignifianti suntem, iar pe de cealata parte, cat de importanti suntem.

acum 87 luni (25 Feb 2017)

Are putin peste 40 de ani si e presedinte al Austrian Space Forum si coordonator al programului PolAres, prin care se construieste un simulator de costum spatial ce i-ar putea duce pe oameni pe Marte. Desi lucreaza cu date stiintifice, care sunt cat se poate de exacte, austriacul crede ca e important sa continuam sa visam si sa ne gandim ca imposibilul poate fi posibil.

Austriacul vorbeste cu o pasiune molipsitoare despre spatiu, despre lumile de dincolo de Pamant care asteapta sa fie descoperite si despre Marte - pe care, poetic, o numeste "sora albastra" a lui Terrei.

Pasiunea sa pentru explorarea cosmosului a inceput cu un telescop oferit in dar, in copilarie, de parinti - telescop cu care mai tragea cateun ochi si prin fereastra vecinilor, nu doar pe cerul instelat. De atunci s-a specializat in astrobiologie si astronomie la Universitatea din Innsbruck, Austria. A urmat apoi mai multe stagii in state precum SUA, Chile, Italia, Coreea de Sud, programul de studii spatiale al International Space University din Houston, program gazduit de NASA Johnson Space Center. Austriacul a fost unul dintre cei 6 selectati pentru o simulare a unei expeditii pe Marte care a avut loc in urma cu mai bine de 10 ani, in statul american Utah. (...) In desert, noaptea, vezi mii si mii de stele. Diferenta e ca din costumul spatial e ca acele mii si mii de stele sunt proiectate pe acea parte transparenta a costumului spatial, deci, literalmente, faci o baie intr-o mare de stele.

Intr-un interviu pentru "Adevarul", acordat inaintea prelegerii sale tinute sambata, 25 februarie, la TEDxCluj, acesta e convins ca primul om care va face primul pas pe Marte s-a nascut deja si, cine stie, poate studiaza chiar la Cluj. Mai povesteste ca sunt cateva locuri de pe Pamant care seamana cu Marte, dar si ca pesterile de pe planeta rosie ar putea fi - dupa modelul primilor humanoizi care au locuit in grote - posibile adaposturi. Cred ca e important sa visam, sa gandim in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro