EXCLUSIV Eroul documentarului "Vin romanii": "Suntem mai rasisti decat englezii. Cel mai tare m-a durut cand romanii au sustinut ca nu sunt roman"

EXCLUSIV Eroul documentarului

"Ma numesc Alex si sunt mandru ca sunt un tigan roman", asta a spus clujeanul Petru Alex Fechete in introducerea serialului de pe Channel 4 "Vin romanii". Clujeanul de 30 de ani care traieste, alaturi de sotie si de baietelul de 2 ani, in Pata Rat, in zona gropii de gunoi a orasului, a fost naratorul a trei episoade din cele patru pe care le ale filmul care reconstituie povestile unor romani care merg la munca in Anglia. Cum a ajuns narator la Channel 4 In 2013, o echipa de la Channel 4 a venit in Romania pentru a filma in mai multe comunitati de romi. In final, barbatul da un exemplu de situatie in care considera s-a dovedit fair-play-ul englezilor: "Eu am spus in film ca nu sunt de acord cu faptul ca intr-o zona din Londra zeci de romi stateau si jucau barbut.

acum 74 luni (25 Feb 2015)

"Ma numesc Alex si sunt mandru ca sunt un tigan roman", asta a spus clujeanul Petru Alex Fechete in introducerea serialului de pe Channel 4 "Vin romanii". Clujeanul de 30 de ani care traieste, alaturi de sotie si de baietelul de 2 ani, in Pata Rat, in zona gropii de gunoi a orasului, a fost naratorul a trei episoade din cele patru pe care le ale filmul care reconstituie povestile unor romani care merg la munca in Anglia. "Mi-a placut Anglia de cand eram mic si mi-am zis sa-mi incerc norocul. Engleza n-o stiu de la scoala, ca am stat tot in ultima banca, ci de la televizor. Castigam bine, veneam cu cate 3.000-3.500 de euro acasa", isi aminteste clujeanul.

Cum a ajuns narator la Channel 4

In 2013, o echipa de la Channel 4 a venit in Romania pentru a filma in mai multe comunitati de romi. Astfel au ajuns la Pata Rat, unde Alex traia impreuna cu fetita de doi ani si cu nevasta. In 2010, el s-a numarat printre cei 270 de romi mutati de pe strada Coastei la Pata Rat. Primaria, care detinea terenul pe care romii aveau case, multe dintre ele fiind darapanate, i-a evacuat pentru a face loc unui campus teologic, zona fiind apropiata de centrul orasului. Alex a fost de acord sa-si spuna povestea pentru reporterii englezi.

"Ne-au spus ca vor sa faca un reality show despre romanii din Anglia. Le-am zis ca nu vreau sa ma duc in Anglia, pentru ca am mai fost si nu am gasit loc de munca. I-a placut de mine, de oamenii de aici. Au filmat de Craciun, de Revelion si apoi au plecat", povesteste Alex. "Am acceptat sa-mi filmeze incercarile de a-mi gasi un job in Anglia. Timp de trei saptamani au fost zi de zi, ora de ora, cu camera dupa mine. Am fost la vreo 12 service-uri sa-mi gasesc de lucru.

I-a fost greu sa se obisnuiasca sa fie tot timpul cu camera dupa el: "Am fost intr-o zona din Londra unde erau multi pachistanezi, acolo nu vezi echipe de filmare. Cand mergea cameramanul dupa mine si ma mai si intreb... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro