EXCLUSIV Diversiunea maghiara inainte de Revolutie: Romania a indreptat 7 rachete spre Ungaria. Generalul Stanculescu: "Nem igaz!"

EXCLUSIV Diversiunea maghiara inainte de Revolutie: Romania a indreptat 7 rachete spre Ungaria. Generalul Stanculescu:

Daca ar fi fost asa, rachetele cu raza de 500 de kilometri puteau ajunge pana la centrala nucleara a Ungariei, de la Paks, in apropiere de Budapesta. "In 1989, domnul Szoczi a contribuit la convingerea unei organizatii unguresti din America de Nord sa finanteze calatoria in Romania a celor doi reporteri canadieni, care i-au luat lui Laszlo Tokes interviul care, mai apoi, s-a difuzat la televiziunea maghiara, contribuind la acutizarea conflictului dintre Tokes si autoritatile comuniste (ceea ce a dus indirect si la Revolutia din 1989). Szoczi a gasit in arhivele Serviciului Secret ungar un document in care un agent secret maghiar raporta, in 1989, ca armata romana are la Floresti, langa Cluj, o baterie de rachete care erau indreptate spre centrala nucleara de la Paks, langa Budapesta. Aveam rachete care aveau o raza de actiune de 300 de kilometri, la unitatea de la Tecuci. De la chinezi nu aveam nevoie de arme, la acea vreme poate aveau iei nevoie de arme de la noi.

acum 61 luni (18 Dec 2015)

Jurnalistul Arpad Szoczi a calatorit foarte mult in Romania, unde a scotocit ani la rand in arhivele CNSAS, in documentarea sa despre Revolutia din 1989. Arpad Szoczi sustine ca, in cea de a opta calatorie la arhivele de la Budapesta, pe 27 noiembrie 2013, a gasit un document inedit.

Documentul gasit in arhive era trimis de un angajat al Guvernului Ungariei de la Bucuresti. Era, de fapt, o telegrama din capitala Romaniei, avand numarul 9081, de la "tovarasul D-49 catre tovarasul Lang". Iata ce scrie in telegrama: "In vara, sapte rachete cu raza de 500 kilometri au fost transportate catre baracile militare de la Floresti, aproximativ noua kilometri de Cluj-Napoca. Rachetele, de provenienta chineza, au fost aduse in Romania prin intermediari arabi. Omul nostru de acolo crede ca sunt pentru distrugerea fabricilor si a centralelor atomice, iar tinta e, probabil, Ungaria".

Daca ar fi fost asa, rachetele cu raza de 500 de kilometri puteau ajunge pana la centrala nucleara a Ungariei, de la Paks, in apropiere de Budapesta. Asadar, Arpad Szoczi a realizat interviu cu Miklos Nemeth, care a fost difuztat recent de postul german Deutsche Welle. Miklos Nemeth i-a marturisit lui Arpad Szoczi ca, daca s-ar fi tras rachetele, Ungaria ar fi avut interceptoare anti-racheta, care le-ar fi doborat pe cele romanesti inainte de a ajunge la Paks. "Daca ar fi tras, noi am fi avut interceptoare anti-racheta, care le-ar fi doborat pe cele romanesti inainte de a ajunge la Paks. Spunea ca aveau partial tehnologie din SUA sau din Japonia, desi Ungaria era pe lista CoCom (Comitetul de coordonare al controlului multilateral al exporturilor), stabilit de Vest, pentru a instaura embargo pe armament in statele membre CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc). Ungurii si-au pus atunci la punct sistemul anti-racheta, iar Nemeth spune ca erau gata sa treaca la actiune, daca Ceausescu ar fi apasat pe tragaci. Dar poate nu vom afla niciodata cat de aproape a fost Europa de o catas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro