EXCLUSIV. Deputatii ignora, in sedinta secreta, cererea presedintelui Iohannis: doctoratele, afacere cu circuit inchis a universitatilor
Luand act de aceste modificari, la 31 mai, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu este de acord cu modificarile facute de catre parlamentari, deoarce "interventiile legislative mentionate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea si retragerea titlului de doctor, precum si acordarea calitatii de conducator de doctorat prin responsabilizarea universitatilor in procedura de acordare/retragere a titlului de doctor, precum si in procedura de abilitare.
Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a scos Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procesul de analiza si solutionare a posibilelor cazuri de plagiat. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, solicitase, in mai, reexaminarea legii de aprobare a unei ordonante de urgenta ce modifica legea educatiei si care stipula acest aspect, dar deputatii au ignorat marti cererea.
Ordonanta prin care se modifica Legea Educatiei Nationale din 2011 isi propunea sa instituie norme noi referitoare la organizarea scolilor doctorale, evaluarea activitatii acestora, acordarea si retragerea titlului de doctor, renuntarea la titlul de doctor, modalitatile de acordare a atestatului de abilitare si sanctiuni in materie. Sub acest pretext, scolile doctorale urmau sa fie responsabile de acordarea calitatii de conducator de doctorate si sa analizeze sesizarile privind existenta plagiatelor in tezele de doctorate, un flagel care a lovit clasa politica.
Modificarea propusa de parlamentari si sustinuta printre altii de presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, urmarea scoaterea din procesul de analiza, acordare si retragere a titlului de doctor a CNATDCU (organism care, in aceasta vara, a decis ca Victor Ponta si Gabriel Oprea au plagiat in teza de doctorat si au decis retragerea titlurilor). Este greu de crezut ca toate universitatile din Romania vor avea puterea de a recunoaste ca au gresit si au acordat titlu de doctor urmare a unor lucrari care, astazi, sunt suspectate ca fiind un plagiat.
Luand act de aceste modificari, la 31 mai, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu este de acord cu modificarile facute de catre parlamentari, deoarce "interventiile legislative mentionate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea si retragerea titlului de doctor, precum si acordarea calitatii de conducator de doctorat prin responsabilizarea universitatilor in pro... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro