EXCLUSIV Dan Dungaciu, despre unionism si (geo)politica: un cocktail Molotov la frontiera Romaniei

EXCLUSIV Dan Dungaciu, despre unionism si (geo)politica: un cocktail Molotov la frontiera Romaniei

Evolutiile de acolo nu sunt astazi un subiect pe agenda publica sau politica de la Bucuresti, in ciuda unor gesturi ritualice si care se petrec indiferent de culoarea sau optiunile guvernarii (vizite oficiale de 27 august - Ziua Independentei R. Dar avea aceeasi linie de mesaj si atitudine fata de Rusia, respectiv utilizarea Transnistriei ca test pentru Moscova si obiectiv de conexiune strategica intre UE si Rusia (Memorandumul de la Meseberg continea si "solutionarea" chestiunii transnistrene si parteneriatul UE-Rusia pe securitate). Partea rusa si partea germana mizeaza probabil pe faptul ca nevoia de credibilizare a liderilor politici de la Chisinau este suficient de mare pentru ca acestia sa cedeze, in schimbul validarii patriotismului "moldovenesc" si al onorabilizarii lor, la Est si la Vest, pe acest dosar, acceptand nu doar "pasii mici" dar si schimbarea legislatiei actuale privitoare la regiunea transnistreana (legea din 2005). Si daca mai apar sugestii subtile, precum o lovitura de ciomag, de genul celei sugerate de ambasadorul UE Pirkka Tapiola in postarea sa, o asemenea dezbatere publica am putea sa auzim mai devreme decat credem sau speram, din moment ce securitatea si politica externa sunt atribute prin excelenta ale unui sef de stat ales in mod direct. Moldova a experimentat, practic, totul - de la opt ani de regim comunist la opt ani de regim proeuropean -, nimic nu a confirmat asteptarile populatiei, dezamagirea e enorma, iar luminita de la capatul tunelului s-a stins si ea, obosita sa tot vada fluturand - degeaba - steaguri si idealuri integrationiste. Lipsa de debuseu politic pentru electoratul unionist este elementul cel mai semnificativ de pe scena politica de la Chisinau si partidul/candidatul care ar putea capta acest electorat ar putea deveni Game Changer-ul alegerilor prezidentiale de la Chisinau. Insa nu e nefiresc sa fie asa: unionismul e teritoriul angajarii, uneori fara rest, al emotiilor adanci, al tineretii si al sangelui fierbinte, al ideii urgentei si al faptului ca totul trebuie facut acum si aici, al lipsei de rabdare si al sentimentului irepresibil de misiune istorica.

acum 94 luni (16 Aug 2016)

Evolutiile de acolo nu sunt astazi un subiect pe agenda publica sau politica de la Bucuresti, in ciuda unor gesturi ritualice si care se petrec indiferent de culoarea sau optiunile guvernarii (vizite oficiale de 27 august - Ziua Independentei R. Moldova - si oferire de bani din bugetul Romaniei). Starea de spirit din stanga Prutului, cuplata cu evolutii regionale tot mai tensionate, generate si dinspre Est, dar si dinspre Vest, risca sa puna in fata Bucurestiului o agenda exploziva, fara precedent. La Chisinau, spatiul in care politica nu este politica, ci geopolitica, lucrurile vor fi si mai dramatice. Alegerea va ajunge sa fie, ca de fiecare data, intre Est si Vest, pentru unii personalizate de data aceasta mult mai pregnant: intre Rusia si Romania.

Sigur, se va spune ca miza reala de la Chisinau nu este geopolitica si nici nu trebuie sa fie asa - mizele reale sunt lupta impotriva coruptiei si dezvoltarea Republicii Moldova. Afirmatiile au o doza de adevar - simplul fapt ca nu e declansata o ancheta penala in rem pentru furtul miliardului, care sa anuleze arbitrariul politic al selectarii/ignorarii vinovatilor, spune tot. Dar afirmatiile nu sunt adevarate pana la capat - a induce ideea ca poti sa faci o lupta reala impotriva coruptiei si, implicit, dezvoltare, ignorand planul geopolitic Est/Vest e o enorma naivitate, daca nu o teribila greseala. Recunoscuta, de altfel, de unul dintre liderii potentiali prezidentiabili de la Chisinau, Andrei Nastase, care, cu o sinceritate dezarmanta si care anuleaza, practic, sloganul tacit al Platformei DA ("moldoveniste") pe care o conduce - "prin noi insine!"

Indiferent cat se vor stradui asadar candidatul puterii (candidatul PD) si principalii contracandidati ai opozitiei, Maia Sandu (pentru care, in conformitate cu programul politic al partidului sau, PAS, Romania pentru Republica Moldova este egala... Ucrainei!) sau Andrei Nastase sa acrediteze ideea ca nu geopolitica... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro