EXCLUSIV Cum raspunde Comisia Europeana acuzatiei ca prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale Romaniei

> Pentru ca in Comisia de Industrii si Servicii s-a vehiculat ideea ca gazoductul BRUA va goli resursele de gaze ale tarii noastre, am vrut sa aflu de la Comisia Europeana care sunt planurile Bruxelles-ului cu gazul romanesc si cu ce ne ajuta acest proiect de infrastructura energetica. Pe langa interesele consumatorilor casnici care ar trebui sa beneficieze de cel mai bun pret posibil, pe tabla de sah se disputa rolul geopolitic al Romaniei in regiune, cine sa beneficieze de accesul la resursele de gaze din Marea Neagra si cine sa gestioneze cantitatea de gaze transportata dinspre Azerbaijan spre Europa Centrala. pret reglementat de stat Prin strategia Uniunii Energetice, Comisia Europeana vrea sa ii ajute pe consumatori sa isi asume dreptul de proprietate asupra tranzitiei energetice si sa beneficieze de noi tehnologii si resurse pentru a-si reduce costurile si pentru a participa activ la piata, urmarindu-se totodata ca cei care sunt cu adevarat vulnerabili si defavorizati sa fie protejati.

acum 29 luni (1 Nov 2017)

>

Pentru ca in Comisia de Industrii si Servicii s-a vehiculat ideea ca gazoductul BRUA va goli resursele de gaze ale tarii noastre, am vrut sa aflu de la Comisia Europeana care sunt planurile Bruxelles-ului cu gazul romanesc si cu ce ne ajuta acest proiect de infrastructura energetica.

Peisajul este mult mai complex si dezbaterile aprinse din Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor ridica miza jocului. Pe langa interesele consumatorilor casnici care ar trebui sa beneficieze de cel mai bun pret posibil, pe tabla de sah se disputa rolul geopolitic al Romaniei in regiune, cine sa beneficieze de accesul la resursele de gaze din Marea Neagra si cine sa gestioneze cantitatea de gaze transportata dinspre Azerbaijan spre Europa Centrala. In Romania anului 2017 se vorbeste despre mentinerea actualei stari de fapt in care pretul este controlat de stat si este lipsit de transparenta.

Asa ca am vrut sa aflu de la Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene insarcinat cu Uniunea Energetica, cum priveste Bruxelles-ul procesul implementarii gazoductului BRUA in tara noastra si ce rol are eliminarea pretului fix la productia gazelor naturale.

"Europa Centrala si de Est este probabil cea mai vulnerabila regiune din Europa, in ceea ce priveste securitatea energetica." Considera Comisia Europeana ca mecanismele de piata libera pot sa ofere un raspuns la aceste ingrijorari (tranzactionarea trasparenta a gazelor naturale pe platforme centralizate, fluxul liber al gazelor naturale transfrontalier etc.)? Incurajam sa combatem cauzele profunde ale saraciei energetice si sa ne concentram, de exemplu, pe masurile de eficienta energetica, cum ar fi izolarea cladirilor si a caselor. In general, aunt de preferat instrumentele de politica sociala bine directionate fata de reglementarea preturilor la energie, care este destul de costisitoare si nu este directionata corespunzator.

Care sunt avantajele concrete de care ar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro