EXCLUSIV: Cum au ajuns bulgarii sa ii invidieze pe romani. Interviu cu Maria Spirova

EXCLUSIV: Cum au ajuns bulgarii sa ii invidieze pe romani. Interviu cu Maria Spirova

In timp ce pentru noi, in Europa de Est, sa ne indoim de cei de la putere si sa ne razvratim impotriva lor este un fel de o a doua natura, britanicii au descoperit recent faptul ca ei sunt diferiti. Cel mai bun indicator public este comportamentul parlamentului nostru, care este organizat in mod exclusiv in jurul unor grupuri de actiune ce voteaza legi prin care se permite absorbtia fondurilor de stat si UE de catre entitatile de afaceri si grupuri de interese. Unii bulgari sunt convinsi ca razboiul civilizatiilor este pornit si ca facem parte, prin prisma culturala, din sfera de influenta a Rusiei, cu toate miturile ei de suprematie si convingerea ca Europa reprezinta decadenta si lipsa de caracter. In plus, desigur, investitiile straine de la companiile de stat din Rusia sunt un factor foarte important la nivel national, impreuna cu faptul ca programele de istorie in scolile bulgare dateaza predominant din vremea comunismului si impregneaza fiecare generatie cu un vag sentiment de recunostinta pioasa fata de Rusia, portretizata ca sora noastra slavica care ne-a eliberat de sub Imperiul Otoman.

acum 65 luni (12 Mar 2017)

>

Articolul scris pentru Al Jazeera, intitulat Romania, Bulgarians are jealous, s-a bucurat de apreciere pe plan international, desi a fost putin cunoscut opiniei publice din Romania. In acest context, intr-un dialog cu expertul roman Razvan Munteanu, Spirova explica perceptia occidentala asupra protestelor din Romania dar si situatia socio-politica din Bulgaria, un stat considerat "captiv", pe fondul coruptiei endemice, dar si privit ca un posibil "cap de pod" al intereselor Federatiei Ruse in Uniunea Europeana si Balcani. Eu locuiesc in Marea Britanie, asa ca pot spune ca in mod specific pentru britanici, care au istoric o relatie mult mai putin contradictorie cu guvernele lor, exemplul romanesc este un memento deosebit de inconfortabil cu privire la renuntarea supravegherii civice, intrucat acestia s-au complacut in naivitate sau apatie in fata puterii neverificate.

In timp ce pentru noi, in Europa de Est, sa ne indoim de cei de la putere si sa ne razvratim impotriva lor este un fel de o a doua natura, britanicii au descoperit recent faptul ca ei sunt diferiti. Chiar daca o serie de guverne au luat decizii dramatice care vor afecta generatii, nu sunt suficient de multi oameni carora sa le pese si sa fie impotriva executivului.

Cat de puternic este fenomenul coruptiei in Bulgaria? Nu ma refer la o cultura a inselaciunii, ci una de defalcare completa a increderii pe care cetatenii trebuie sa o aiba in institutii, astfel incat viata cotidiana sa se desfasoare fara probleme. Practic, bulgarii considera ca este contraproductiv sa respecte suprematia legii in viata lor de zi cu zi. Faptul ca Bulgaria este un stat captiv este o chestiune de dezbateri, dar parerea mea personala este ca Bulgaria este, intr-adevar, un bun exemplu contemporan de captura a statului. Cel mai bun indicator public este comportamentul parlamentului nostru, care este organizat in mod exclusiv in jurul unor grupuri de actiune ce voteaza legi prin care se permite ab... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro