EXCLUSIV. Corespondenta speciala Romania Libera din infernul sirian: Copiii supravietuitori ai masacrelor invata sa zambeasca din nou

Aveam să aflu mai tarziu că la această școală lipsește cu desăvarșire pedeapsa, de orice fel, pentru că nimeni nu suportă să mai vadă fețișoarele acestor copii triste sau speriate. Clasele sunt amestecate ca varste, pentru că, de peste cinci ani, in Siria sunt bombardate școlile, iar copiii au rămas cu nivelul de invățare cam la data inceperii reprimării revoluției siriene. Scopul acestor masacre executate de trupele și milițiile Shabiha pro-Bashar era unul singur: să determine populația sunnită să plece, "să elibereze" anumite zone pentru a fi repopulate cu familii loiale regimului.

acum 47 luni (29 Dec 2016)

Oprește in stații precise și, incet, incet, se umple de pasageri.

Copiii se inghesuie, șoferul pune frane dese, pentru că drumurile sunt pline de gropi, in autobuz se aud rasete infundate. Un om cu o mină serioasă, dar care evită să le facă observație atunci cand chicotesc sau se imbrancesc. Aveam să aflu mai tarziu că la această școală lipsește cu desăvarșire pedeapsa, de orice fel, pentru că nimeni nu suportă să mai vadă fețișoarele acestor copii triste sau speriate. Totul pare atat de firesc. Pentru că această școală este pentru copii victime ale ororilor războiului, pentru copii care și-au văzut părinți, frați, surori morți in bombardamente, uciși cu gaz sarin, măcelăriți in fel și chip de milițiile șiite pro-Bashar al-Assad. Unii fac psihoterapie, alții par că au uitat prin ce au trecut. Clasele sunt amestecate ca varste, pentru că, de peste cinci ani, in Siria sunt bombardate școlile, iar copiii au rămas cu nivelul de invățare cam la data inceperii reprimării revoluției siriene. Au fost distribuiți pe clase nu după varstă, ci după anul de invățămant la care se opriseră.

Intenția mea era să scriu un articol despre copiii sirieni, pornind de la faptul că ei au inceput revoluția in Siria. Nu a contat pentru securiștii lui Bashar (vărul lui era șeful Securității din Daraa) că acei băieți aveau varste cuprinse intre 11 și 15 ani. Poporul sirian, majoritar sunnit, s-a revoltat impotriva clanului minoritar Assad, care il ținea sub teroare incă de pe vremea tatălui lui Bashar, Hafez. Reporterul "Romaniei libere" transmite de pe granița fierbinte turco-siriană. "Putin să aibă parte de ce ne-a făcut nouă!

Aflu că refugiații din Alep care nu au avut nevoie de internare urgentă au fost "cazați" in Jarablus, in Idlib, pe teritoriul sirian. Orașele sunt distruse in proporție de 80%, fără apă, fără curent electric. Și in Siria ninge și este un frig noapt... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro