EXCLUSIV Companie din Romania, pusa sub sanctiuni de SUA din cauza relatiilor indirecte cu Vladimir Putin

Novatek a inregistrat un profit de 703 milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru din 2015, in vreme ce pe primele trei luni a scos un castig de 600 de milioane de dolari, datorita cresterii productiei si a deprecierii rublei, care duce la scaderea cheltuielile. Episodul Gunvor Tot din cadrul "vanarii" averii lui Putin de catre SUA face parte si episodul sanctionarii traderului de titei Gunvor, una dintre cele mai mari companii de profil din lume, cu afaceri de peste 90 de miliarde de dolari anual.

acum 58 luni (5 Sep 2015)

Biroul pentru Industrie si Securitate a adaugat in data de 2 septembrie noi companii pe lista, atat din Rusia, cat si din Marea Britanie, Finlanda, Elvetia, Cipru, Ucraina, dar si Romania, crescand astfel presiunea asupra autoritatilor ruse. Sediul acesteia este in localitatea finlandeza Lappeenranta, la doar 25 de kilometri de granita cu Rusia, dar are birouri si in Espoo (Finlanda), St. Petersburg (Rusia) si Bucuresti.

Southeast Trading Ltd este specializata in consultanta, planificare, servicii si mentenanta, avand experienta si in rezolvarea problemelor privind deversarile de petrol sau oferirea de solutii medicale. Compania este detinuta de catre omul de afaceri Kai Paananen, un bun prieten cu oligarhul rus Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai apropiati aliati ai presedintelui rus Vladimir Putin. Trezoreria SUA sustine ca societatile controlate de Paananen - SET Petrochemicals si Southeast Trading - furnizeaza sprijin pentru Timcenko, aflat de mai mult timp pe lista sanctiunilor. Novatek a inregistrat un profit de 703 milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru din 2015, in vreme ce pe primele trei luni a scos un castig de 600 de milioane de dolari, datorita cresterii productiei si a deprecierii rublei, care duce la scaderea cheltuielile. Concomitent, Novatek deruleaza un proiect gigantic de realizare a unui terminal de gaze naturale lichefiate in peninsula Yamal, in valoare de 27 de miliarde de dolari. Episodul Gunvor Tot din cadrul "vanarii" averii lui Putin de catre SUA face parte si episodul sanctionarii traderului de titei Gunvor, una dintre cele mai mari companii de profil din lume, cu afaceri de peste 90 de miliarde de dolari anual. Acesta era detinut partial de Timcenko, dar anul trecut, cu o zi inainte de anuntarea sanctiunilor americane, Timcenko, care a fondat Gunvor in anul 2000, si-a vandut participatia catre partenerul sau de afaceri Torbjorn Tornqvist. Conexiunea dintre Gunvor si Putin vine dupa ce analistul Stanislav Belkovski declar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro