EXCLUSIV. Cele opt capitole la care Europa ne-a lasat corijenti in domeniul Educatiei

Documentul cuprinde o analiza transnationala a sistemelor de invatamant din statele membre, precum si 28 de fise de tara in care sunt prezentate punctele forte si punctele slabe ale fiecarui sistem in parte. Am primit diverse recomandari de la partidele politice, de la societatea civila sau personalitati publice - si le vom lua, pe rand, in considerare, pentru ca exista foarte multe idei bune.

acum 88 luni (24 Nov 2015)

Comisia Europeana a lansat raportul intitulat "Monitorul educatiei si formarii 2015", iar vechile neajunsuri ale Educatiei romanesti au fost, inca o data, reliefate.

Documentul cuprinde o analiza transnationala a sistemelor de invatamant din statele membre, precum si 28 de fise de tara in care sunt prezentate punctele forte si punctele slabe ale fiecarui sistem in parte. Participarea la studiile superioare a crescut in ultimii ani, dar Romania are al doilea cel mai mic numar de tineri care mai urmeaza o scoala dupa bacalaureat. Romania, alaturi de state precum Estonia, Irlanda, Spania, Polonia si Finlanda a taiat fondurile pentru toate nivelurile de scolarizare. Peste jumatate din copiii care au varste mai mici de 15 ani, au performante sub medie la matematica. Doar 79% dintre copiii de 3 ani sunt prinsi in forme educationale, respectiv 89% pentru copiii de 5 ani. Doar 74% dintre tineriii romani care au terminat o facultate isi gasesc rapid de lucru fata de 93% in 2008. Accesul la formele de scolarizare este mai redus in mediul rural si in cazul populatiei de etnie roma.

Adrian Curaj vrea mai multe fonduri

In aceeasi zi, ministrul Educatiei, Adrian Curaj a precizat ca "va mai trebui sa facem mici corecturi (in domeniul Legii educatiei n.noastra), dar vor fi chirurgicale, iar efortul va fi acela de a face sens intre ce exista si a identifica ce nu exista. In opinia ministrului, solutia o reprezinta alocarea mai multo bani in domeniul educatiei: "Prioritatea noastra este in perioada urmatoare pregatirea bugetului pentru Educatie si Cercetare, pentru ca exista multe asteptari. Am primit diverse recomandari de la partidele politice, de la societatea civila sau personalitati publice - si le vom lua, pe rand, in considerare, pentru ca exista foarte multe idei bune. Siguranta copiilor in scoala este un alt subiect care ne preocupa in aceasta perioada si facem pasi rapizi in colaborarea interinstitutionala, pentru a veni cu solutii si recomandari ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro