EXCLUSIV Cea mai veche carte postala ilustrata aparuta pe actualul teritoriu al Romaniei

EXCLUSIV Cea mai veche carte postala ilustrata aparuta pe actualul teritoriu al Romaniei

Ilustratele sunt mai scumpe decat timbrele, astfel ca in liceu aveam deja o colectie de ilustrate noi si, dupa revolutie cand au aparut magazinele specializate, ulterior internetul, pietele de vechituri si targurile specializate unde colectionarii veneau cu diverse, am inceput sa strang ilustrate incepand cu cele mai vechi, cele de sfarsit de secol XIX. respectiv de pe teritoriul actual al Romaniei, prima ilustrata apare in 1891 in Timisoara, inainte de Budapesta, de Fiume, de Bucuresti, de Sibiu. Ilustratele, cele tip foto sau cele tiparite, aveau tiraje -cele foarte vechi - de sute, apoi de mii, in perioada comunista de zeci de mii si chiar de 100-200.000, la cele foarte comune. Si-au dat seama ca ilustratat e mult mai atractiva decat cartea postala simpla pentru ca e si o variant de publicitate gratuita", a mai declarat Thomas Remus Mochnacs, care in lucrarea sa de doctorat are cateva capitole legate de istoria cartilor postale si ilustratelor.

acum 64 luni (5 Dec 2017)

Istoricul Thomas Remus Mochnacs, angajat al Bibliotecii Universitare, este cel mai mare colectionar de carti postale cu Timisoara. Acesta se poate lauda cu peste 3.400 de de ilustrate care au ca tema Timisoara. Colectia s-a este insa mult mai mare, cuprinde peste 7.000 de obiecte de cartofilie, din toate perioadele. Ilustratele sunt mai scumpe decat timbrele, astfel ca in liceu aveam deja o colectie de ilustrate noi si, dupa revolutie cand au aparut magazinele specializate, ulterior internetul, pietele de vechituri si targurile specializate unde colectionarii veneau cu diverse, am inceput sa strang ilustrate incepand cu cele mai vechi, cele de sfarsit de secol XIX. Evident, acestea sunt si cele mai scumpe", spune Thomas Remus Mochnacs.

Cea mai veche carte postala ilustrata este de la expozitia nationala de la Timisoara Colectionarul detine cea mai veche carte postala aparuta pe actualul teritoriu al Romaniei, care a fost pusa in circulatie la Timisoara in anul 1891. Cartile postale ilustrate, cele care au si o parte de iconografie - in general o fotografie, dar primele erau gravate - apar in spatiul german prin anii '80 ai secolului al XIX-lea. respectiv de pe teritoriul actual al Romaniei, prima ilustrata apare in 1891 in Timisoara, inainte de Budapesta, de Fiume, de Bucuresti, de Sibiu. Este o vedere ce reprezinta pavilionul central al Expozitiei Nationale din 1891 din Timisoara la care a participat si Franz Josef. Aceasta este cea mai veche carte postala din Ungaria, dar si cea mai veche carte postala de pe teritoriul actual al Romaniei", povesteste Thomas Remus Mochnacs.

Cea mai veche carte postala ilustrata din Ungaria veche si de pe actualul teritoriu al Romaniei. A aparut in 1891 FOTO Colectia Thomas Mochnacs

In perioada 19 iulie- 30 seprembrie 1891, Timisoara a gazduit Expozitia Industriala si Agricola, una din marile evenimente de profil din Europa acelor vremuri. In Romania, prima carte postala a aparut in 1894, la o distant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro