EXCLUSIV Ce se va decide la Consiliul European din 20-21 0ctombrie: proiectul documentului final

EXCLUSIV Ce se va decide la Consiliul European din 20-21 0ctombrie: proiectul documentului final

Daca era de asteptat anuntul continuarii degajarii de ajutoare catre tarile africane, fie ele tari de tranzit sau sursa pentru migratie, urmeaza anuntul privind relatia UE-Turcia, cel putin tensionata in urma acuzatiilor venite de la Ankara ca UE nu se tine de cuvant si nu-si indeplineste partea sa de obligatii asumate in Acordul semnat in acest an. Sa vedem daca si formularea privind acuzatiile de crime de razboi in Siria comise de regimul de la Bagdad si de aliatii sai, in principal Rusia (existenta in comunicatul final adoptat dupa reuniunea din Luxemburg de acum cateva zile a ministrilor de externe) va fi reluata ca atare.

acum 85 luni (19 Oct 2016)

>

Dar, dupa cum vedeti, ramane deschis ultimul paragraf, cel in care vor fi inserate concluziile "dezbaterii de politica strategica" privind relatiile cu Rusia, inca negociat, existand deja cateva propuneri dar care sunt inca discutate intens in acest moment intre diversele capitale si oficialii de la Bruxelles.

Declaratia finala a reniunii Consiliului European

In ce priveste protectia frontierelor, se considera ca intrarea in stadiu operational, pe 6 octombrie, a Reglementarii privind Corpul european de paza a frontierelor si garzii de coasta "reprezinta un pas important in intarirea controlului asupra frontierelor noastre externe si a reintoarcerii la sistemul Schengen. Statele membre desfasoara acum personal si echipamente pentru Gara de frontiera si Garda de coasta, astfel incat ele sa atinga pana la finele anului intreaga capacitate in vederea reactiei rapide si asigurarii returnarii de persoane.la frontiera europeana".

Foarte important este apelul pe care-l adreseaza sefii de stat si de guvern in favoarea unei "adoptari rapide a codului revizuit Schengen pentru controlul sistematic al tuturor persoanelor care trec frontierele externe ale UE. Astreapta si propunerea Comisiei pentru organizarea ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) care sa permita verificari de securitate in avans asupta persoanelor care nu au nevoie de viza si, atunci cand este necesar, sa le refuze intrarea". Daca era de asteptat anuntul continuarii degajarii de ajutoare catre tarile africane, fie ele tari de tranzit sau sursa pentru migratie, urmeaza anuntul privind relatia UE-Turcia, cel putin tensionata in urma acuzatiilor venite de la Ankara ca UE nu se tine de cuvant si nu-si indeplineste partea sa de obligatii asumate in Acordul semnat in acest an.

De mare interes este si aceasta fraza sibilinica: "Statele membre trebuie sa-si intensifice eforturile lor in vederea accelerarii relocarii, mai ales in cazul minor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro