EXCLUSIV: Alianta Medicilor contesta forma actuala a proiectului de lege privind preventia in sanatate

Intr-o scrisoare deschisa adresata comisiilor de sanatate ale Parlamentului si PNL, care a initiat "legea preventiei", Alianta Medicilor solicita respectarea a patru principii de baza in aplicarea unei legi a preventiei in sanatate: descentralizare, responsabilitate, necesitate si focalizarea pe grupuri populationale si medicina primara. Insa, pentru alte localizari testele sunt fie scumpe, fie ineficiente, si aici dau exemplul cancerului bronho-pulmonar, pentru care se preconizeaza aplicarea micro-radiofotografiei, care este dovedit ca nu este un test de screening pentru acest tip de cancer, singurul test eficace fiind tomografia multislice, care este aplicata ca atare de pilda in Japonia. Aici pot sa fac o paralela cu implementarea Sistemului Integrat Unic Informatic si a cardului de sanatate, care vedeti ca se tot implementeaza de ani de zile si nici in ziua de azi nu functioneaza cum trebuie.

acum 98 luni (12 Feb 2016)

Intr-o scrisoare deschisa adresata comisiilor de sanatate ale Parlamentului si PNL, care a initiat "legea preventiei", Alianta Medicilor solicita respectarea a patru principii de baza in aplicarea unei legi a preventiei in sanatate: descentralizare, responsabilitate, necesitate si focalizarea pe grupuri populationale si medicina primara. Dr Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a declarat, in exclusivitate pentru "Romania Libera", ca acest demers urmareste sa ofere si o viziune a specialistilor care lucreaza efectiv zi de zi cu pacientii.

Dr. Bogdan Tanase: Unul dintre cele mai importante principii este cel al responsabilitatii, care este explicitat in articole de lege, in care se spune ca asiguratul va plati "amenzi" daca nu-si indeplineste obligatiile pe care le are de a participa la controale preventive de depistare a bolilor. Mai mult, asigurarile din Romania au la baza principiul solidaritatii si al subsidiaritatii, care stau, de asemenea, la baza acestei legi, dar care vin in contradictie cu acest principiu al responabilitatii. Practic, pe intelesul tuturor, mi se pare nedrept sa fie pusi sa plateasca oameni care nu au acces la ingrijiri medicale in momentul de fata, din cauze diverse, multi dintre ei sunt izolati si saraci. Este cunoscut raportul Institutului National de Statistica conform caruia 25% din populatia Romaniei se afla la pragul saraciei si cu risc de excluziune sociala, iar pentru acesti oameni o astfel de prevedere le-ar exclude accesul la ingrijiri medicale. Mai mult, ar pune pe ei o povara suplimentara, care chiar si asa nu pot duce nici povara asigurarilor de sanatate obligatorii, in multe cazuri.

Acest principiu al responsabilitatii a fost "testat" de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a initiat, stim bine, acel program de preventie, prin analize obligatorii la nivelul intregii populatii. Ceea ce stim clar din raportul CNAS de anul trecut catre Guvern este f... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro