EXCLUSIV Alegerea primarilor intr-un singur tur merge la Curtea Constitutionala
Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11,20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. "Am ales cifra de 3 semnaturi prin analogie cu solutia adoptata de catre Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, solutie adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca cerinta de a prezenta 25.000 de semnaturi pentru formarea unui partid este o ingerinta excesiva asupra dreptului de asociere si a declarat-o ca fiind neconstitutionala.
Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11,20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi. "Am ales cifra de 3 semnaturi prin analogie cu solutia adoptata de catre Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, solutie adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca cerinta de a prezenta 25.000 de semnaturi pentru formarea unui partid este o ingerinta excesiva asupra dreptului de asociere si a declarat-o ca fiind neconstitutionala. Aceasta cifra a reprezentat, asadar, singurul reper valid din punct de vedere legal fata de care m-am putut raporta atunci cand am intocmit lista de semnaturi", a justificat candidatul A.A.L. a solicitat extinderea controlului de neconstitutionalitate si asupra articolului 101 alin (2) din aceeasi lege, cel prin care se stabileste ca este ales primar candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi, adica majoritatea relativa, si nu cel care primeste majoritatea voturilor exprimate, asa cum a prevazut legea pana la alegerile din 2012.
In demonstrarea argumentatiei sale, candidatul a aratat ca, prin cele doua reglementari, legiuitorul, adica Parlamentul, a impus o exigenta excesiva de reprezentativitate cand a reglementat intrarea in competitia electorala a candidatilor independenti, dar a coborat sub standardul constitutional conditia de reprezentativitate atunci cand a reglementat rezultatul competitiei electorale. In opinia sa, cele doua articole prezinta simptomele unei manipulari a legislatiei electorale in favoarea partidelor aflate la putere, practica sanctionata de catre Comisia Europeana pentru Dem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro