EXCLUSIV Adrian Sarbu, catre sefii firmelor sale: "Va rup capul!". Cum functiona masinaria evazionista pusa la punct de mogulul media

EXCLUSIV Adrian Sarbu, catre sefii firmelor sale:

Omul de afaceri Adrian Sarbu, fondatorul Pro TV, isi facuse un mod de viata din refuzul de plata a darilor catre stat, iar pe cei care incercau sa mai achite din datoriile grupului de firme ii numea "tradatori" si ii ameninta ca "le rupe capul". Procurorii au rezumat in mod plastic cum functiona sistemul de eludare a taxelor: "Probatoriul administrat in cauza a stabilit ca sistemul de salarizare, ce presupunea facturarea de catre societatile de drepturi de autor a unor servicii de continut (in fapt munca realizata de angajatii proprii), catre societatile din grupul de presa, a reprezentat esafodajul sistemului de eludare a taxelor datorate bugetului de stat". In 2001, in perioada guvernarii Adrian Nastase, trustului de presa condus de Sarbu i s-au sters datorii de miliarde de lei, iar anterior, in 1999, Guvernul Radu Vasile a emis o ordonanta de urgenta, prin care societatile de media erau scutite de plata taxelor de reclama si publicitate, precum si a majorarilor de intarziere aferente. "Constituirea SC MEDIAFAX GROUP SA a reprezentat doar o modalitate prin care inculpatul Sarbu Adrian a "scapat" de plata datoriilor pe care SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SA le inregistra cu TVA de plata, acesta continuandu-si activitatea in cadrul unei societati care, nu doar ca nu avea debite, dar inregistra si un TVA deductibil (de recuperat), in valoare de 3.948.214,22 lei, ca urmare a cesionarii de catre SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL SA, prin contractul nr.151/6.10.2011, a drepturilor asupra marcilor proprii pentru suma de 20.399.106,79 lei, din care TVA in suma de 3.948.214, 22 lei", au aratat anchetatorii.

acum 54 luni (10 Apr 2016)

Omul de afaceri Adrian Sarbu, fondatorul Pro TV, isi facuse un mod de viata din refuzul de plata a darilor catre stat, iar pe cei care incercau sa mai achite din datoriile grupului de firme ii numea "tradatori" si ii ameninta ca "le rupe capul".

Asa arata procurorii Parchetului General in rechizitoriul prin care, pe 1 aprilie, l-a trimis in judecata pe mogulul media Adrian Sarbu in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax Group. In documentele trimise Curtii de Apel, instanta care va judeca dosarul, anchetatorii au aratat circuitele puse la punct de Adrian Sarbu pentru a eluda plata taxelor.

In urma unei perchezitii informatice, au fost gasite documente care aratau ca, in perioada 2011-2014, Adrian Sarbu a controlat 149 de entitati juridice, respectiv 9 fundatii si 140 de societati comerciale (138 cu sediul in Romania si doua cu sediul in Cipru si Franta). Modul de operare

De asemenea, procurorii mai arata ca Adrian Sarbu ar fi profitat de carentele legislatiei din Romania, care nu-l impiedica pe asociatul unei societati comerciale intrate in faliment sa infiinteze o noua firma - asa cum se intampla in alte state. "Inculpatul a dezvoltat un sistem de lucru ce presupunea infiintarea de societati comerciale care, dupa ce erau lasate sa acumuleze datorii catre bugetul de stat (TVA, impozit pe profit/venit, impozit pe salarii, CAS angajator), erau supuse procedurii de insolventa, iar apoi de faliment, timp in care erau infiintate alte societati ce preluau angajatii, activele si, in general, activitatea societatii falimentare", se precizeaza in documente.

O alta modalitate de eludare a taxelor a fost ca angajatii Mediafax sa isi primeasca salariile partial in baza unor contracte de cesiune de drepturi de autor, incheiate cu firme controlate de Sarbu.

Procurorii au rezumat in mod plastic cum functiona sistemul de eludare a taxelor: "Probatoriul admini... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro