EXCLUSIV "Adevarul". Directorul executiv Humans Rights Watch: Cum sa cladim pe vestile bune din Franta

EXCLUSIV

O marja de victorie de doi-la-unu, mai mult decat previziunile din sondaje, reprezinta un "nu" ferm al electorilor francezi fata de politica de ura si intoleranta antimusulmana, antiimigranti a lui Marine Le Pen. Populistii raman la putere in Ungaria si Polonia, iar Uniunea Europeana a actionat incet in contestarea distrugerii de catre acestia a garantiilor fata de puterea executiva si etalarea nerespectarii valorilor UE de toleranta si deschidere. O posibila aparare impotriva populismului poate fi formulata prin asigurarea unor masuri adecvate de salvgardare a sigurantei sociale, masuri de imbunatatire a pregatirii profesionale si abordarea problematicii somajului, o repartizare mai echitabila a beneficiilor cresterii economice inclusiv prin redresarea politicii de taxe care-i favorizeaza pe nedrept pe cei bogati.

acum 86 luni (17 May 2017)

Victoria lui Emanuel Macron asupra lui Marine Le Pen, le permite celor care au fost ingrijorati de ridicarea populismului intolerant sa respire cu usurare. O marja de victorie de doi-la-unu, mai mult decat previziunile din sondaje, reprezinta un "nu" ferm al electorilor francezi fata de politica de ura si intoleranta antimusulmana, antiimigranti a lui Marine Le Pen. Populistii raman la putere in Ungaria si Polonia, iar Uniunea Europeana a actionat incet in contestarea distrugerii de catre acestia a garantiilor fata de puterea executiva si etalarea nerespectarii valorilor UE de toleranta si deschidere. Intre timp, Primul Ministru britanic Theresa May a afirmat in mod clar ca scopul guvernului pe care il conduce nu este doar Brexit ci si limitarea aplicarii standardelor cu privire la drepturile omului, fie prin abrogarea Actului britanic privind Drepturilor Omului fie prin retragerea din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Daca privim dincolo de granitele UE, populistii, intr-o forma sau alta, sunt la putere in Turcia, Rusia, Egipt, India, Filipine si de assemenea in Statele Unite. Fiecare leader, vorbind in numele "poporului", a demonstrat o dorinta de a incalca in mod evident drepturile minoritatilor defavorizate, chiar si a criticilor in general.

Ce se poate face ca sa se poata cladi pe victoria lui Macron si sa se avanseze in continuare in lupta impotriva acestei forme periculoase de populism?

Este de folos sa incepem prin a ne uita la preocuparile publice exploatate de populisti. Populistii exceleaza in a oferi solutii facile pentru probleme complexe - de obicei culpabilizand pe cei mai vulnerabili - dar acest fapt nu trebuie sa ne distraga de la adevaratele nemultumiri care ii propulseaza catre putere .

Economia globala si schimbarile tehnologice au facut ca multi oameni ai muncii sa se simta lasati in urma, un mare numar pierzandu-si locurile de munca sau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro