"Exces de putere". Ponta decupleaza un milion de votanti de Casa Poporului. Harta localitatilor fara parlamentari

Indecizia are o consecinta simpla: 1.250.000 de cetateni nu mai sunt, in acest moment reprezentati in Parlament, senatorul sau deputatul ales de ei care a demisionat sau a fost condamnat la inchisoare in ultimul an fiind singurul care castigase colegiul in 2012. Asa a rezumat Curtea de Apel din Cluj lipsa unei decizii din partea Guvernului de a organiza alegeri locale partiale in maximum 90 de zile de la vcantarea unei functii de presedinte de consiliul judetean. "Exces de putere semnifica exercitarea dreptului de apreciere al autoritatii, prin incalcarea limitelor prevazute de lege sau prin incalcarea drepturilor", este limbajul rigid in care judecatoarea Floarea Tamas explica, in motivarea deciziei luate pe 3 aprilie, de ce a admis sesizarea prin care PNL a reclamat Guvernul si pe premierul Victor Ponta pentru ca nu a organizat la timp alegeri pentru Consiliul Judetean din Cluj.

acum 71 luni (9 May 2015)

Indecizia are o consecinta simpla: 1.250.000 de cetateni nu mai sunt, in acest moment reprezentati in Parlament, senatorul sau deputatul ales de ei care a demisionat sau a fost condamnat la inchisoare in ultimul an fiind singurul care castigase colegiul in 2012.

"Harta" celor 11 colegii de deputat si trei colegii de senator ramase fara parlamentari - unele de acum 11 luni, altele mai recent - acopera 8 municipii plus o parte din Capitala, 11 orase si sute de comune. Asa a rezumat Curtea de Apel din Cluj lipsa unei decizii din partea Guvernului de a organiza alegeri locale partiale in maximum 90 de zile de la vcantarea unei functii de presedinte de consiliul judetean. "Exces de putere semnifica exercitarea dreptului de apreciere al autoritatii, prin incalcarea limitelor prevazute de lege sau prin incalcarea drepturilor", este limbajul rigid in care judecatoarea Floarea Tamas explica, in motivarea deciziei luate pe 3 aprilie, de ce a admis sesizarea prin care PNL a reclamat Guvernul si pe premierul Victor Ponta pentru ca nu a organizat la timp alegeri pentru Consiliul Judetean din Cluj.

Aceeasi regula ar trebui, teoretic, aplicata si acolo unde primarii sau parlamentarii au plecat din functii, fie din motive personale, fie pentru ca erau incompatibili, fie condamnati pentru coruptie.

Argumentul Guvernului, acela ca nu poate face alegeri din lipsa de bani, in fata instantei din Cluj nu a stat in picioare cata vreme nu s-a depus nici un inscris care sa arate ca s-a facut macar un calcul. Pentru un astfel de scenariu, Guvernul ar fi trebuit sa stabileasca data scrutinelor in 48 de primarii si 5 judete pana pe 4 mai.

Decizia Curtii de Apel trage insa pentru prima data concluzia ca si indecizia poate fi o ilegalitate: "Din lege reiese ca ori de cate ori un post devine vacant ca urmare a unei situatii de exceptie si/sau expres prevazute, autoritatea este obligata sa efectueze... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro