Evenimentele din cadrul Conferintei Internationale "1914-2014. Si daca Europa esueaza?"

Evenimentele din cadrul Conferintei Internationale

o Sambata, 20 septembrie, ora 9.30 (Colegiul Noua Europa) Vecinii de aproape si "vecinii" de departe ai Europei: Federatia Rusa si Statele Unite Heinrich Detering (moderator) Participa: Gyorgy Dalos, Sonja Margolina, Oksana Sabuschko, Richard Swartz Un efect al "globalizarii" este tendinta oricarei tensiuni locale de a iradia asupra ansamblului planetar. Intr-un articol publicat nu de mult in Die Zeit, Wolf Lepenies era de parere ca anumite teritorii circum-europene (Ucraina si Turcia, de pilda) ar trebui sa accepte un statut de trading zones: prin definitie, ele apartin simultan unor lumi diferite si ar fi preferabil sa ramina ca atare, intr-o utila postura de intermediari.

acum 115 luni (18 Sep 2014)

si este co-organizata de Colegiul Noua Europa, alaturi de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, S. Fischer Stiftung si Allianz Kulturstiftung si finantata de Reprezentantul Guvernului Federal pentru Cultura si Media. o Vineri, 19 septembrie, ora 18.00 (Aula BCU)

Cum convietuim unii cu altii in Europa si tarile vecine: diplomatie, sanctiuni, razboi Mihai-Razvan Ungureanu (moderator) Participa: Dan Dungaciu, Emil Hurezeanu, Ivan Krastev, Michael Stolleis Nimeni nu vrea sa se ajunga la violenta. Avem exemplul crizei din Kosovo, in care incercarile reiterate de a gasi solutii rezonabile n-au putut evita, in final, razboiul (declansat, de altfel, fara acordul Consiliului de Securitate, ceea ce constituie un subiect in sine). Sanctiunile economice sunt si ele cu doua taisuri: ele pot avea un efect retroactiv si asupra tarilor care le aplica. Alta intrebare: ce garantii de securitate au tarile vecine conflictului din partea organismelor internationale? Ce statut pot avea (sau spera) tarile inca neafiliate la blocurile de putere existente? De luat in calcul sunt si o serie de urme ale istoriei in estul european (relatiile Romania-Moldova, Polonia-Ucraina, Ucraina-Rusia, Rusia-Crimeea). o Sambata, 20 septembrie, ora 9.30 (Colegiul Noua Europa)

Vecinii de aproape si "vecinii" de departe ai Europei: Federatia Rusa si Statele Unite Heinrich Detering (moderator) Participa: Gyorgy Dalos, Sonja Margolina, Oksana Sabuschko, Richard Swartz Un efect al "globalizarii" este tendinta oricarei tensiuni locale de a iradia asupra ansamblului planetar. Problemele regionale pe care le are de rezolvat Europa in preajma hotarelor ei trebuie sa tina cont de interese, presiuni si solidaritati ale unor parteneri care, desi sint la distanta, au un cuvint de spus. Europa se plaseaza, vrand-nevrand, intre doi "jucatori" politici, foarte diferiti, dar la fel de influenti. E "vecinatatea" NATO o garantie de stabilitate politica, in raport cu "vecinatatea" Federatiei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro