Evenimente istorice care au avut loc in preajuma Revelionului

Evenimente istorice care au avut loc in preajuma Revelionului

> M-am gandit, ca la acest sfarsit de an, sa rememorez cateva evenimente petrecute in aceste zile, de-a lungul istoriei. La 25 decembrie 1977, marele actor Charlie Chaplin parasea scena vietii, intrand in eternitate, dupa ce revolutionase arta filmului mut, dar si pe cea a filmului sonor, ramanand memorabil "Dictatorul", o parodie la adresa lui Adolf Hitler si a dictaturilor nazista, respectiv fascista, aparuta in anul 1940, cand cel de-al doilea razboi mondial izbucnise, insa Statele Unite ale Americii inca nu intrasera in marea conflagratie. La 27 decembrie 1784, in Padurea Scoruset din Muntii Gilaului, au fost prinsi, in urma unei tradari, Horea si Closca, liderii miscarii populare de la 1784, acestia fiind dusi sub paza la Alba Iulia.

acum 95 luni (30 Dec 2015)

>

M-am gandit, ca la acest sfarsit de an, sa rememorez cateva evenimente petrecute in aceste zile, de-a lungul istoriei. Politicienii isi iau vacanta, cautand sa voteze bugetul, legile si ordonantele pana in apropierea Craciunului, la fel si instantele, in timp ce in activitate raman institutiile care vegheaza la siguranta, integritatea personala si nationala.

La 25 decembrie 1863, era promulgata legea secularizarii averilor manastiresti, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin care averile manastirilor, inchinate si neinchinate intrau in stapanirea statului.

La 25 decembrie 1916, Regele Ferdinand a instituit Ordinul Militar "Mihai Viteazul" cu trei clase.

La 25 decembrie 1977, marele actor Charlie Chaplin parasea scena vietii, intrand in eternitate, dupa ce revolutionase arta filmului mut, dar si pe cea a filmului sonor, ramanand memorabil "Dictatorul", o parodie la adresa lui Adolf Hitler si a dictaturilor nazista, respectiv fascista, aparuta in anul 1940, cand cel de-al doilea razboi mondial izbucnise, insa Statele Unite ale Americii inca nu intrasera in marea conflagratie.

La 25 decembrie 1989, Nicolae si Elena Ceausescu sfarseau executati, intr-o unitate militara din Targoviste, in fata unui pluton de executie, ca urmare a unui proces instrumentat de un tribunal militar extraodinar, in timpul revolutiei din 1989.

La 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov si-a anuntat demisia din functia de presedinte al URSS.

La 26 decembrie 1898, Marie si Pierre Curie au descoperit elementul chimic "radiu".

La 27 decembrie 1784, in Padurea Scoruset din Muntii Gilaului, au fost prinsi, in urma unei tradari, Horea si Closca, liderii miscarii populare de la 1784, acestia fiind dusi sub paza la Alba Iulia.

La 27 decembrie 1897 s-a nascut cunoscutul poet, filosof si om de cultura Tudor Vianu.

La 27 decembrie 1923 a murit marele inginer francez Gustav Eiffel, constructor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro