Eveniment variat cu ocazia Noptii Muzeelor 2017, sambata, 20 mai la Centrul cultural "Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului"

Cu acest prilej se vor putea vizita palatul si expozitiile temporare, dar si participa la evenimente organizate special: de la ora 19:00 in Holul Venetian va avea loc vernisajul expozitiei de reconstituire istorica si digitala a mosiei Mogosoaia-Chitila, iar de la 20:30, in Sala Scoartelor, istoric de arta dr. Istoria palatului si a gradinii de la Mogosoaia cunoaste o noua perioada fecunda odata ce printul George Valentin Bibescu devine proprietar (prin cumparare de la verisoara sa, Marie Nicole), in 1911, iar sotia sa, Martha Lahovary Bibescu se ocupa de restaurare, apeland la arhitectii Domenico Rupolo si G.

acum 86 luni (17 May 2017)

Centrul cultural "Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului" propune publicului un eveniment variat cu ocazia Noptii Muzeelor 2017, sambata, 20 mai, incepand cu ora 19:00. Cu acest prilej se vor putea vizita palatul si expozitiile temporare, dar si participa la evenimente organizate special: de la ora 19:00 in Holul Venetian va avea loc vernisajul expozitiei de reconstituire istorica si digitala a mosiei Mogosoaia-Chitila, iar de la 20:30, in Sala Scoartelor, istoric de arta dr. Incepand cu ora 22:00 vor avea loc si proiectii pe fatada palatului, evocandu-i pe membrii familiei Bibescu sau prezentand momente de odinioara din istoria Mogosoaiei.

Expozitia organizata de Oana Marinache si Cristian Gache isi propune sa reconstituie, prin intermediul documentelor de epoca, unele momente din istoria mosiei Mogosoaia-Chitila. Conferinta este dedicata printesei Martha Bibescu si proprietatilor ei, evidentiind cu precadere rolul fundamental jucat de ea in renasterea domeniului de la Mogosoaia. Proprietatea din apropierea Bucurestiului a fost cumparata de Constantin Brancoveanu inainte de a ajunge pe tronul Tarii Romanesti; istoriografia consemneaza ca in 1681 achizitioneaza un prim teren cu un helesteu si vad de moara. Noi achizitii de terenuri au loc in 1689 si 1700, mosia initiala extinzandu-se spre Buciumeni, Gorganele, Chitila si Straulesti. Potrivit dispozitiilor domnitorului (1709), proprietatea ar fi trebuit sa revina fiului sau, Stefan, dar mortile lor fulgeratoare si confiscarea averii au afectat si patrimoniul familiei care se afla la Mogosoaia, care a fost fie furat, fie distrus de trupele turcesti. In 5 aprilie 1869 printul Nicolae Bibescu cumpara la licitatie, pentru suma de 160000 lei, mosia Chitila/Zalhanaua. Din acest moment, istoria mosiei Mogosoaia-Chitila si cea a proprietatii palatului (cu o gradina de doar 63 pogoane) se separa, familia Bibescu-Brancoveanu reusind cu greu sa pastreze fosta resedinta brancoveneasca. Printul Nicolae intre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro