Eveniment special. Doi mari cineasti europeni vin la Bucuresti

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum "The Turin Horse" si "Sátántangó", si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d’Or, in 2008, cu drama "Entre les murs", sunt invitati de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest. Filme de premiu "Öszi almanach/Almanac of Fall", prezentat la Festivalul de la Locarno in 1984, va inaugura sectiunea, pe 13 octombrie, urmand proiectiile filmelor "The Turin Horse" (2011), recompensat la Berlinala cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint si Premiul FIPRESCI, si "Werckmeister Harmonies" care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, in 2000, in sectiunea paralela La Quinzaine des Réalisateurs.

acum 37 luni (2 Oct 2017)

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum "The Turin Horse" si "Sátántangó", si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d’Or, in 2008, cu drama "Entre les murs", sunt invitati de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest.

Publicul de la festival va putea urmari o serie de proiectii speciale si discutii cu cei doi regizori, Béla Tarr si Laurent Cantet, invitati in cadrul programului Artisti in dialog.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va sustine un dialog cu publicul la finalul proiectiei "The Turin Horse", despre care a anun-tat ca este ultimul pe care il realizeaza, iar discutia va fi moderata de criticul francez Jean-Michel Frodon.

In perioada 13-15 octombrie, Cinemateca Eforie va gazdui Retrospectiva Béla Tarr in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor.

Filme de premiu

"Öszi almanach/Almanac of Fall", prezentat la Festivalul de la Locarno in 1984, va inaugura sectiunea, pe 13 octombrie, urmand proiectiile filmelor "The Turin Horse" (2011), recompensat la Berlinala cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint si Premiul FIPRESCI, si "Werckmeister Harmonies" care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, in 2000, in sectiunea paralela La Quinzaine des Réalisateurs. Pe 15 octombrie, retrospectiva Béla Tarr se va incheia cu pro-iectia lungmetrajului de sapte ore si jumatate, Sátántangó, despre care Jean-Michel Frodon scria: Nu cred ca poate fi vazut altundeva decat intr-o sala de cinema, tocmai din pricina acestui dublu "a fi acolo" - in vreme ce, desi e pacat, multe filme foarte frumoase pot fi vazute pe un ecran mic, acasa. In cazul acestuia nu se poate pentru ca e nevoie de aceste doua spatii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonora si de montaj, si cel al salii. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, fi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro