Evaluarea scolilor doctorale se amana la nesfarsit. Efecte: sunt incurajate plagiatele si fabricile de diplome

Evaluarea scolilor doctorale se amana la nesfarsit. Efecte: sunt incurajate plagiatele si fabricile de diplome

Odata vorbim de pasarea responsabilitatii de la o institutie la alta, in cazul de fata fiind vorba de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNSC), Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Pe de alta parte, vorbim si de lipsa de mobilizare din partea decidentilor politici, cat si de lipsa de capacitate institutionala a ARACISUL-ului pentru a face fata numarului mare de scoli doctorale si a domeniilor cuprinse in acestea" a explicat Dana Alexe, presedintele Centrului pentru Politici Educationale. Acelasi lucru este sustinut si de Iordan Petrescu, presedintele ARACIS, care afirma ca metodologia prezenta in ordinul emis de ministru este destul de complicata, motiv pentru care institutia vrea sa elaboreze un ghid separat de evaluare, care va fi transmis si universitatilor.

acum 83 luni (13 Aug 2017)

Odata vorbim de pasarea responsabilitatii de la o institutie la alta, in cazul de fata fiind vorba de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNSC), Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Nu in ultimul rand, vorbim de o politizare in randul conducerii universitatilor, aceasta avand mijloacele necesare de a impiedica evaluarea scolilor doctorale ca sa nu-si piarda acreditarea si, in principiu, banii veniti de la buget de pe urma ei.

Reprezentantii studentilor spun ca evaluarea scolilor doctorale este necesara pentru a putea avea certitudinea ca acestea respecta intr-adevar criteriile etice si organizatorice si ca nu acorda diplome pe banda rulanta unor doctori fara expertiza reala in domeniul lor de studiu. Activitatea acestora continua din inertie, fara sa stim daca ofera servicii educationale de calitate sau nu, daca tezele de doctorat au fost elaborate respectand normele academice. Este cunoscut faptul ca acest domeniu a fost zguduit de scandaluri de plagiat, insa cu siguranta nu doar politicienii plagiaza, ci mult mai multi dintre cei care si-au sustinut teza de doctorat pana in prezent.

Cine este de vina

Specialistii in Educatie explica faptul ca principala cauza a fenomenului este neasumarea atributiilor de catre institutiile responsabile. Pe de o parte, vorbim de universitati care nu au stiut cum sa se coaguleze in vederea realizarii acestui scop. Pe de alta parte, vorbim si de lipsa de mobilizare din partea decidentilor politici, cat si de lipsa de capacitate institutionala a ARACISUL-ului pentru a face fata numarului mare de scoli doctorale si a domeniilor cuprinse in acestea" a explicat Dana Alexe, presedintele Centrului pentru Politici Educationale.

Si presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu este de parere ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro