Evaluarea Nationala. Ce nu spune ministrul Educatiei

Evaluarea Nationala. Ce nu spune ministrul Educatiei

Tinand cont si de rezultatele testelor PISA, si de aceste rezultate, concluzia ar fi una singura: elevii si familiile lor au inteles, in sfirsit, si fug de acele trasee educationale care nu le ofera competentele cerute de angajatori in piata muncii. Aceasta este o regula de fier, si ar trebui sa conduca pe decidentii din educatie la urmatoarele actiuni urgente: -despartirea a doua filiere, tehnologica si teoretica inca din clasa a V-a, asa cum este in Germania, o putere economica europeana -aducerea clasei a IX-a la gimnaziu, oricum elevii abandoneaza dupa clasa a VIII-a, daca locuiesc departe de licee. -adecvarea curriculumului la cerintele pietei muncii, cat mai rapid -Instalarea unei Orientari Scolare si Profesionale de calitate -examen de admitere la liceu, care sa puna bariera celor care nu asculta de profesori si psihologi si pornesc pe trasee educationale care nu li se potrivesc.

acum 77 luni (27 Jun 2015)

Majoritate se afla in plaja de procente 70%-92%, cu mici exceptii, printre care Giurgiu cu procentul cel mai mic, 65,2%. Nici nu-i de mirare, in judetul in care, de curand, 64 de profesori, directori si inspectori au fost trimisi in judecata pentru fraude la bacaluareat.

In adevar, la matematica nota 5 se putea obtine cu cunostinte de clasa a V-a si a VI-a, fara nici un fel de efort intelectual.

Concluzia ar fi ca examenul a fost, cat de cat corect, ca nu s-au inregistrat discrepante majore intre judete si intre medii.

Utila este si prezentarea topului scolilor pe judete dupa media notelor de la examen. Un motiv de mandrie pentru cei aflati in fruntea topului, si de ingrijorare pentru cei din coada lui. Ce nu ne spune ministerul Educatiei

In primul rand un lucru esential: cati elevi existau inscrisi in clasa a VIII-a, sa putem compara cu numarul celor prezenti la examen.

Raportat la numarul elevilor existenti in clasa a VIII-a, prezenta a fost de 79%. Adica, din start, 21% dintre elevi au considerat ca nu merita sa-si bata capul cu examenul, fie pentru ca nu se simteau pregatiti, fie ca nu doreau sa continuie la liceu.

Medii peste 5 au luat 125.782 elevi, care raportat la numarul total de elevi, 199.530, ne da un procent de 63%. La acest nivel ar trebui ca mult mai multi elevi sa fi acumulat competentele de baza, necesare trecerii acestui examen.

Este adevarat ca media sub 5 la Evaluarea Nationala nu impiedica elevii sa mearga la liceu.

Avem deja 340.000 de elevi care in ultimii 5 ani au parcurs liceul DEGEABA. Fie n-au luat examenul de bacalaureat, fie nici nu s-au prezentat la el.

Si atunci, este normal sa mearga la liceu elevi cu medii de 2,3,4 la Evaluarea Nationala?

Nu este normal nici sa fie primiti la liceu fara sa se fi prezentat macar la acest examen, pentru ca nu este corect fata de aceia care s-au deranjat sa vina la examen.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro