Evadarile in imaginar ale pictorului Cristinel C. Popa

Popa accede si catre abstract deoarece, spune el, prin lucrarile de acest fel, are multa libertate de a-si da frau liber imaginatiei si de a se elibera de constrangerile figurativului. (Aurel Istrati, 75 de ani, critic de arta, membru UAPR din 1990) Criticul de arta Aurel Istrati Pictor, critic de arta si muzeograf principal la Palatul Culturii din Iasi.

acum 86 luni (11 Jul 2017)

Ne intrebam adeseori, ce alte modalitati de comunicare avem la indemana in absenta cuvintelor. Popa, poet si pictor care, pentru a-si insusi gramatica picturii, s-a asezat "infometat" de cauza in banca clasei profesorului in arte plastice Dorin Lehaci. Dupa ce a invatat-o (absolvind "Scoala Populara de Arte "Titel Popovici") a incercat sa-si construiasca si propria lui gramatica.

Lucrul acesta imi aminteste de ceea ce spunea Johannes Itten, in cartea sa Kunst der Farbe (Arta culorii), el asemuia aici profesorul cu o caruta care te duce insa pe un drum cunoscut, abia cand te dai jos din caruta, iti afli propriul drum. Artistul, un poet subtil, cauta sa se vada pe sine intr-o seama de imagini ce vorbesc despre lumea inconjuratoare, dar si despre universul sau launtric. Popa accede si catre abstract deoarece, spune el, prin lucrarile de acest fel, are multa libertate de a-si da frau liber imaginatiei si de a se elibera de constrangerile figurativului. Cu toate acestea, nu renunta la figurativ, insa este vadit faptul ca, simplificarile pe care le propune in constructia imaginii, vorbesc de la sine despre evadarile sale in imaginar. Ma gandesc la ilustratia cartii sale de poezii "Matematica iubirii", cat de intim legata este imaginea de pe coperta cu metafora poetica. Cat adevar respira din aceasta reflectie latina, care ne duce cu gandul ca artele de fapt au multe puncte de convergenta. Dincolo de limbajul propriu, ele comunica unele cu altele, ca si in arta lui Cristinel C. De aceea, creatia sa are o tinuta estetica moderna, in care, alaturi de expresionism, suprarealism si alte experiente vizuale, pe care artistul le incearca, isi face loc si ludicul. Este o pictura a unui poet care si-a umplut buzunarele cu culori si a iesit in lume sa o descopere si sa ne-o reveleze, zugravind astfel lumea aceasta atat de divers exprimata. (Aurel Istrati, 75 de ani, critic de arta, membru UAPR din 1990)

Criticul de arta Aurel Istrati

Pictor, critic de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro