Euroscepticismul romanesc ca strategie politica. Pana unde sunt partidele dispuse sa mearga?

Euroscepticismul romanesc ca strategie politica. Pana unde sunt partidele dispuse sa mearga?

Ulterior, in timpul alegerilor parlamentare din 2016, acelasi partid, impreuna cu Partidul Romania Unita, au generat un euroscepticism revigorat si mai coerent, in care temele politice, economice si identitare se intrepatrund si sustin reciproc. Intreaga agenda a protejarii familiei "traditionale", de la initiativele de schimbare a Constitutiei si pana la scandalul Bodnariu, este un simptom al unui conservatorism resurgent, care limiteaza drepturile si libertatile in numele unui morale religioase.

acum 35 luni (5 May 2017)

>

Euroscepticismul poate desemna si o atitudine critica cu potential constructiv. In multe cazuri insa, euroscepticismul nu doar contesta integrarea europeana, ci si institutii democratice fundamentale. Romanii au realizat atunci ca dezvoltarea economica poate fi insotita de riscuri si caderi. Libera circulatie a capitalului a adus in Romania nu numai investitii ci si resurse pentru o bula imobiliara. Incercarea de opri in 2012 politicile de austeritate, prin proteste, vot si o tentativa de suspendare a presedintelui, au reusit doar partial. O mare parte a populatiei a ramas cu impresia ca votul conteaza mai putin ca aliantele de la nivel european. Efectele s-au resimtit mai tarziu, PSD deruland o campanie europarlamentara sub sloganul: "Mandru ca sunt roman!", dovada unui reflex identitar si politic defensiv in raport cu constructia europeana. Ulterior, in timpul alegerilor parlamentare din 2016, acelasi partid, impreuna cu Partidul Romania Unita, au generat un euroscepticism revigorat si mai coerent, in care temele politice, economice si identitare se intrepatrund si sustin reciproc. Dar euroscepticismul nu vine doar din partea pretins de stanga a spectrului politic. Experimentul Marian Munteanu al PNL-ului, deschiderea acestuia fata de initiativele Coalitiei pentru Familie sau discursul agresiv anti-refugiati al presedintelui PMP, Traian Basescu, arata ca euroscepticismul este bine reprezentat si la dreapta.

Euroscepticismul romanesc este din ce in ce mai robust fiind sustinut de forte politice redutabile. Acesta respinge atat modelul democratic european cat si un tip de relatie intre institutiile europene si elitele nationale. UE este prezentata drept o putere interventionista ce actioneaza impotriva vointei populare mediate de partide si lideri nationali. Critica derapajelor impotriva statului de drept si promovarea anti-coruptiei de catre UE sunt astfel folosite pentru a alimenta euroscepticismul. Exista si un euroscepticism economic care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro