Europenii resping "o cetatenie de rang secund" in Marea Britanie. Parlamentul European arunca in aer "oferta generoasa" a Theresei May

Negociatorul-sef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat luni ca oferta premierului britanic privind drepturile cetatenilor Uniunii Europene este departe de a fi generoasa, asa cum o calificase Theresa May. Guy Verhofstadt avertizeaza ca europenilor din Marea Britanie li se ofera mai putine drepturi decat britanicilor din UE, din care cauza blocul comunitar va respinge un acord Brexit daca drepturile cetatenilor UE nu vor fi depline cu ale cetatenilor britanici.

acum 77 luni (11 Jul 2017)

Negociatorul-sef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat luni ca oferta premierului britanic privind drepturile cetatenilor Uniunii Europene este departe de a fi generoasa, asa cum o calificase Theresa May.

Guy Verhofstadt avertizeaza ca europenilor din Marea Britanie li se ofera mai putine drepturi decat britanicilor din UE, din care cauza blocul comunitar va respinge un acord Brexit daca drepturile cetatenilor UE nu vor fi depline cu ale cetatenilor britanici.

Cetateni ai unor "tari terte"

"Propunerea Marii Britanii este departe de ambitiile anuntate de a pune cetatenii pe primul plan. "Aceasta oferta prezinta un risc real de a crea o cetatenie de rang secund".

Potrivit negociatorului-sef din partea Parlamentului European pentru Brexit, conform actualei oferte, europenii si-ar pierde dreptul de a vota in alegerile locale, familiile acestora vor fi vizate de cerintele privind salariul minim, iar statutul copiilor nascuti dupa Brexit in Marea Britanie este nesigur. Guy Verhofstadt aminteste ca negocierile privind Brexit trebuie incheiate pana la 30 martie 2019, iar UE nu va sustine extinderea acestui termen, pentru ca ar necesita organizarea de alegeri europene in Marea Britanie in 2019, un fapt de neconceput.

Scrisoarea europarlamentarilor, "o distorsiune nefolositoare"

Liderii din Parlamentul European au avertizat, printr-o scrisoare comuna catre Guvernul britanic, ca au puterea de a respinge orice acord de Brexit care nu este considerat convenabil pentru cetatenii din Uniunea Europeana.

"Uniunea Europeana are o misiune comuna de a extinde si consolida drepturile, nu de a le reduce. Parlamentul European isi va rezerva dreptul de a respinge orice acord care trateaza cetatenii UE, indiferent de nationalitatea lor, mai putin favorabil decat in prezent.

Guvernul britanic a catalogat, luni, drept "o distorsiune nefolositoare" scrisoarea comuna semnata d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro