Europa, un spatiu al inegalitatilor: Care sunt cele mai sarace regiuni din spatiul european

Europa, un spatiu al inegalitatilor: Care sunt cele mai sarace regiuni din spatiul european

> Incepem prin preluarea datelor oferite, in luna mai a acestui an, de Observatorul inegalitatilor, folosind bazele de date oferite in ultimii de Institutele nationale de Statistica din tarile europene. Iata, din sursa Comisia Europeana si Eurostat, o prima harta a disparitatilor regionale calculate in functie de criteriul puterii de cumparare rezultat pe baza PIB-ului fiecarui stat membru, convertit mai departe cu ajutorul altor doua criterii, cel al Paritatii puterii de cumparare si paritatilor monetare pentru tarile care nu au moneda euro, rezultatul fiind o moneda artificiala denumita Standardul puterii de cumparare. Ramane deschisa (si, spre exemplu, de atata timp nerezolvata in cazul tuturor promisiunilor guvernamentale din Romania ultimelor doua decenii) si problema rutelor integrate de transport, a acelor infrastructuri strategice definite ca apartinand sectorului Mari Proiecte in cadrul Politicii Regionale europene (cele in valoare de peste 50 de milioane de euro).

acum 72 luni (10 Sep 2014)

>

Incepem prin preluarea datelor oferite, in luna mai a acestui an, de Observatorul inegalitatilor, folosind bazele de date oferite in ultimii de Institutele nationale de Statistica din tarile europene. Concluzia este ca distanta intre nivelul lunar de saracie calculat la 60% din nivelul venitului mediu in Europa este una care merge de la 1.286 euro lunar in Norvegia si 180 euro in Romania. Acest nivel este de 950 euro in Germania fata de 500 de euro in Grecia..

Dupa cum vedeti, nu exista un acord intre statisticieni (deci, implicit, nici la nivelul politicienilor si strategiilor elaborate la nivelul UE) in definirea procentajului de referinta dincolo de care incepe saracia. Sigur ca cea mai convenabila raportare este la 60% din venitul mediu, dar exista abordari (dupa parerea mea cu mult mai realiste cu toate ca greu acceptate de politicieni) la procentul de 40% din venitul mediu.

O constatare care ne trimite direct spre zona deciziei politice europene al carei scop fundamental declarat a fost si ramane reducerea decalajelor de dezvoltare, uneori enorme, cele care provoaca nu numai disparitati serioase in ce priveste nivelul de viata, ci si, pe plan economic, in perspectiva economica a unor tari si regiuni europene.

Iata, din sursa Comisia Europeana si Eurostat, o prima harta a disparitatilor regionale calculate in functie de criteriul puterii de cumparare rezultat pe baza PIB-ului fiecarui stat membru, convertit mai departe cu ajutorul altor doua criterii, cel al Paritatii puterii de cumparare si paritatilor monetare pentru tarile care nu au moneda euro, rezultatul fiind o moneda artificiala denumita Standardul puterii de cumparare. Observatie confirmata de datele din aceasta a doua harta care prezinta Europa in termenii diferentelor privind standardul puterii de cumparare.

Pe planul deciziei politice, aceasta este marea problema cu care se confrunta Europa si aceasta va fi si tema (de altfel, recurenta) care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro