Europa si zidurile rusinii: noile frontiere ale fricii

Europa si zidurile rusinii: noile frontiere ale fricii

Zid intre Austria si Slovenia, in Grecia bariera de sarma ghimpata antimigranti la Evros, zid anti-migranti in Bulgaria, bariera initiala de 30 Km la frontiera cu Turcia pe care autoritatile vor s-o prelungeasca cu 130 km, apoi constructia inceputa de Austria la granita cu Italia, in pasul Brenner, instalatie complexa de protectie anti-migranti (asta dupa ce Viena si-a fixat un plafon maximal de 37.500 de solicitanti de azil anual). Lasand astfel fiecare Stat Membru sa se descurce cum poate, rezultatul fiind acesta de acum, dublat de o lipsa aproape totala de incredere in viitorul initiativelor europene, totusi nu numai formulate, ci si aprobate in unanimitate de sefii de stat si de guvern, exemplu in acest sens fiind Corpul european de garzi de coasta si frontiera.

acum 44 luni (8 Sep 2016)

>

"A cazut Zidul Rusinii, de acum vom trai in libertate, nu va mai exista linie de separare in Europa, aratam lumii ca ne-am unit pentru o noua epoca, cea atat de mult visata, in care, impreuna, egali, vom construi bunastarea si prosperitatea!" Si vedem ca asistam la un dezastru in raport cu orizontul sperantelor de la inceputul anilor '90, cand priveam lumea cu ochi flamanzi de libertate.

Ce avem acum este o noua imagine a lumii si a Europei, caracterizata de aparitia intr-un ritm exponential a zidurilor de separare, a barierelor de protectie sau a gardurilor de sarma ghimpata. In fata noului val de migratie ilegala provocat de foamete, razboaie, saracie, din ce in ce mai multe tari, evident si cele europene, sunt tentate sa construiasca din ce in ce mai multe forme de aparare, de interzicere a intrarii pe teritoriul national a disperatilor lumii care isi cauta norocul departe de lumea lor care se prabuseste sau este deja in flacari. In acest 2016, in lume exista 65 de ziduri de separare deja construite sau planificate (fata de doar 10 in 1945), cu o lungime totala de peste 40.000 de kilometri, adica circumferinta Terrei. Va mai aduceti aminte de termenii cu care diferite state occidentale europene, la inceputul crizei migrantilor, condamnau primele bariere incipiente ridicate in graba, din sarma ghimpata, de unguri, sarbi, macedoneni? De ce nu le mai spune nimeni, acum, ca sunt semnele unor mentalitati retrograde, ramasite ale reactiilor mostenite din vremurile totalitarismului comunist criminal si ale incapacitatii de a intelege spiritul european si a lipsei lor de cooperare cu mecanismele europene de management si gestionare a crizelor? Nu mai e nimic de spus, caci acum intrecerea pare sa fie cine va construi mai repede zidurile de aparare cele mai lungi, mai bine dotate cu tehnologie de control si riposta... 37 de km de bariera la Idomeni, 175 de km de zid cu o inaltime de 3-4 metri intre Ungaria si Serbia (completat cu 40 de km de zid la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro