Europa si dependenta sa energetica: conditiile in care functioneaza santajul energetic al Rusiei

Europa si dependenta sa energetica: conditiile in care functioneaza santajul energetic al Rusiei

Aceasta provoaca o enorma dependenta de importuri, in conditiile in care, dupa cum reaminesc cei de la Toute l'Europe: "Europa dispune de putine rezerve, mai putin de 1% din rezervele mondiale de petrol, 1,5% din rezervele de gaze naturale si 4% din rezervele mondiale de carbune. Specialistii de la Expense Reduction Analysts afirma si ei ca e vorba despre o situatie generatoare de mari nelinisti caci, la nivelul continentului nostru, unele State Membre prezinta un grad extrem de important de dependenta de gazele naturale livrate de Rusia. Spre exemplu, Statele Baltice sunt dependente in proportie de 100% de livrarile de gaze naturale din Rusia, Polonia in proportie de 60%, pe lista figurand apoi Finlanda, Slovacia si Bulgaria, Germania fiind dependenta in proportie de 40% de livrarile de gaze naturale din Rusia.

acum 73 luni (11 Sep 2014)

>

Dependenta Europei in raport cu Rusia s-a cristalizat cu deosebire in perioada crizei ruso-ucrainene din ianuarie 2009, atunci cand rusii au intrerupt total livrarile de gaze la frontiera ucraineana. Iinand cont ca 80% din importurile energetice europene din Rusia tranziteaza prin Ucraina, intregul ansamblu de tari europene a fost afectat de aceasta criza majora economica si politica". Iata harta dependentei energetice: Sursa: Gas in Focus, 2014

Pentru a intelege mizele reale ale temerilor europene de a revedea, in actualele conditii, o repetare a episodului din 2009, sa vedem care sunt cifrele acestei dependente. Aceasta in contextul informatiei de baza, anume ca UE este cel mai mare consumator energetic din lume, folosind aproximativ 20% din totalul productiei energetice mondiale in conditiile in care UE grupeaza 10,5% din populatia mondiala. Aceasta provoaca o enorma dependenta de importuri, in conditiile in care, dupa cum reaminesc cei de la Toute l'Europe:

"Europa dispune de putine rezerve, mai putin de 1% din rezervele mondiale de petrol, 1,5% din rezervele de gaze naturale si 4% din rezervele mondiale de carbune. UE importa aproximativ 40% din necesarul de carbune, peste 60% din necesarul de gaze si peste 80% din necesarul de petrol. "

Rusia, partenerul strategic inconturnabil al UE

Asa este, din momentul in care Rusia furnizeaza, conform aceleiasi surse, o treime din necesarul de produse petroliere rafinate, de gaze naturale si carbune. Principalele surse de import folosite de UE sunt, in cazul petrolului, Rusia, tarile OPEC si Norvegia. Si sursa principala de carbune o reprezinta Rusia, urmata in statistici de Columbia, Africa de Sud si SUA.

Specialistii de la Expense Reduction Analysts afirma si ei ca e vorba despre o situatie generatoare de mari nelinisti caci, la nivelul continentului nostru, unele State Membre prezinta un grad extrem de important de dependenta de gazele naturale livrate ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro