Europa pierde teren in fata lui Marine Le Pen. Jurnalista romanca la Paris: "Victoria extremistei ne face bagajele nu numai noua, ci insasi ideii de Europa"

La alegerile departamentale de la sfirsit de martie, Frontul National (FN), partidul de extrema dreapta condus de Marine Le Pen, e pe cale de a reitera succesul de la alegerile europene de anul trecut, cind s-a clasat pe primul loc, inaintea celorlalte partide clasice, de stinga si de dreapta. Pe santierul viitorului reactor nuclear de la Flamanville din Franta au lucrat, intre 2008 si 2011, 460 de muncitori romani si polonezi care n-au fost declarati: prejudiciul s-ar ridica la 3,6 millioane de euro de cotizatii sociale neplatite statului francez. Va las sa ghiciti de ce, dupa ce timp de 30 de ani a candidat pe listele Frantei democratice fara succesul niciunui mandat, de data aceasta personajul lui Florence Aubenas jubileaza, anuntind programul mandatului sau: "Etre un cassse-couilles democratique."

acum 93 luni (11 Mar 2015)

Nu ca spinarea sa - usor usor de dreapta - ar fi mai sensibila decit a altor guvernanti de stinga, dar modul sau de a se congestiona, carismatic, la fata, cind tara arde il propulseaza drept cel mai bun comunicator in (eterna) campanie electorala franceza. La alegerile departamentale de la sfirsit de martie, Frontul National (FN), partidul de extrema dreapta condus de Marine Le Pen, e pe cale de a reitera succesul de la alegerile europene de anul trecut, cind s-a clasat pe primul loc, inaintea celorlalte partide clasice, de stinga si de dreapta. FN ar obtine un scor de 31% in primul tur, inaintea partidului de drepata UMP, estimat cu 29% si a Partidului Socialist PS aflat la guvernare, care ar obtine 20%.

Pe 9 martie, Manuel Valls s-a congestionat cu talentul stiut la fata si a strigat catre natie, angoasa(n)t: "Mi-e teama ca tara mea o sa se zdrobeasca de Frontul National. Angoasa politicianului-administrator de tara a fost dublata de o imprecatie adresata intelectualilor care-si dorm, in viziunea sa, in mod criminal, somnul ideologic: "Unde sunt intelectualii? Unde sunt marile constiinte ale acestei tari, barbati si femei de cultura care ar trebui sa urce la tribuna?

Nu-l trec apele doar pe Manuel Valls: Europa cea hulita de Marine Le Pen scoate batista si-si sterge, nitel patetic, scuipatul dintre ochi. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, tocmai a ordonat o ancheta pentru o posibila frauda asupra bugetului european: vreo 20 de asistenti ai conducerii FN ar fi platiti din buzunarul cetatenilor europeni (cam 10.535 de euro pe luna de persoana), ei facindu-si nestingheriti treaba pentru partidul antieuropean al lui Marine Le Pen. Ca si despre Europa care a pus de la bun inceput carul inaintea boilor. Atita timp cit nu exista o armonizare a costurilor, si a legislatiei europene in privinta miinii de lucru, a folosi muncitori europeni low-cost se intoarce, ca un bumerang, impotriva ideii de Europa.

Pe santierul viito... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro