Europa inca nu stie ce face cu Marea Britanie

Studiul semnat de trei economisti - Jean Pisani-Ferry, Guntram Wolff si Andre Sapir - pleaca de la constatarea ca britanicii, prin votul lor, au exprimat respingerea proiectului "politic" european: integrarea tot mai presanta si sacrificiul asumat de state privind cedarea unei parti a suveranitatii lor in profitul structurii supranationale (Curtea de Justitie a UE, Comisia Europeana). Ideea ar fi, tinand cont de aceste "constrangeri", sa continue propunerile facute Londrei privind un acces la piata interna si la cei peste 450 milioane de consumatori, autorizarea tarii sa limiteze accesul cetatenilor europeni pe teritoriul sau (instituind, de exemplu, cote anuale pentru venirea europenilor in regat si invers, a britanicilor in Uniune).

acum 85 luni (31 Aug 2016)

Reveniti din vacanta, liderii UE si ai statelor membre pregatesc terenul pentru summitul UE din 16 septembrie de la Bratislava care vizeaza consolidarea blocului european post-Brexit.

Think tank-ul Bruegel, unul dintre cele mai respectate din capitala europeana, Bruxelles, a dezvaluit ideea sa privind un "parteneriat continental" intre Londra si Uniunea Europeana, destinat sa nu slabeasca nici Regatul Unit, dar nici cei 27 de membri ai UE ramasi dupa Brexit, pentru "urmatorii 10, 15, 20 ani". Este unul din primele studii post-referendumul britanic care propune o noua "colaborare intre Marea Britanie si UE, realist din punct de vedere politic si economic, pragmatic, dar si ambitios, si posibil aplicabil si altor vecini ai Uniunii. Studiul semnat de trei economisti - Jean Pisani-Ferry, Guntram Wolff si Andre Sapir - pleaca de la constatarea ca britanicii, prin votul lor, au exprimat respingerea proiectului "politic" european: integrarea tot mai presanta si sacrificiul asumat de state privind cedarea unei parti a suveranitatii lor in profitul structurii supranationale (Curtea de Justitie a UE, Comisia Europeana). Tema migratiei s-a aflat de asemenea in centrul campaniei pro-Brexit, britanicii punand in cauza libertatea de circulatie a persoanelor, in fond una din cele patru libertati fundamentale ale Pietei Comune (alaturi de circulatia bunurilor, serviciilor si a capitalurilor). Ideea ar fi, tinand cont de aceste "constrangeri", sa continue propunerile facute Londrei privind un acces la piata interna si la cei peste 450 milioane de consumatori, autorizarea tarii sa limiteze accesul cetatenilor europeni pe teritoriul sau (instituind, de exemplu, cote anuale pentru venirea europenilor in regat si invers, a britanicilor in Uniune).

Tara ar urma sa continue sa verse cota sa la bugetul Uniunii si sa se supuna regulilor de functionare a acesteia (politica de concurenta, norme de mediu, protectia consumatorilor, etc). In sanul noii structuri de guvernare, u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro