Europa in criza migrantilor clandestini: ce avantaj isi poate crea Romania?

Europa in criza migrantilor clandestini: ce avantaj isi poate crea Romania?

Ce va insemna asta mai exact in cazul Spatiului Schengen urmeaza sa aflam, dar este limpede ca, daca se va trece la actiune, masurile vor viza atat reinstaurarea de controale la frontierele nationale si o foarte importanta deplasare de efective inspre frontierele externe cele mai solicitate deoarece, aflate pe rutele migratiei clandestine, dar si construirea in urgenta de lagare de tranzit (cu infrstructura necesara, inclusiv pentru identificarea tuturor persoanelor, deci terminale legate de Europol, Interpol dar si de fisierele nationale antiteroriste), suplimentarea patrulelor din zonele de mare risc, organizare de misiuni de recunoastere terestre, aeriene si maritime (in plus fata de ce e acum in Mediterana), remodelarea misiunilor FRONTX etc. De aceea, asa cum o cer de mult timp serviciile de informatii civile si militare, este necesara crearea unui spatiu de protectie preventiva, din ce in ce mai larg, astfel incat sa fie evitat pe cat se poate momentul de contact direct si presiunea aferenta la frontiere, operatiunile de preventie si stopare efectuandu-se fie pe rutele migratiei clandestine, fie, la modul ideal, la punctul lor de plecare.

acum 57 luni (24 Aug 2015)

>

De fapt, nu chiar totala caci, asa cum va anuntam de ieri, singura perspectiva care se contureaza in materie de decizie politica ramane cea de rediscutare, reformulare sau "adaptare la conditiile existente" a Conventiei Schengen. Asta o spun, de ieri, din ce in ce in ce mai multi responsabili politici de nivel inalt din diferite tari europene, mesaj insotit de ordine rapide privind ridicarea nivelului de alerta terorista si intensificarea controalelor, totul intr-o atmosfera foarte tensionata si care prefigureaza in mod clar o noua paradigma de securitate pe continentul nostru. Dar, la fel de important, este si intrarea in etapa modificarilor de structuri si aranjamente legislative care sa poata permite o protectie reala pe termen mediu si lung a spatiului care intereseaza: Spatiul Schengen.

Ce va insemna asta mai exact in cazul Spatiului Schengen urmeaza sa aflam, dar este limpede ca, daca se va trece la actiune, masurile vor viza atat reinstaurarea de controale la frontierele nationale si o foarte importanta deplasare de efective inspre frontierele externe cele mai solicitate deoarece, aflate pe rutele migratiei clandestine, dar si construirea in urgenta de lagare de tranzit (cu infrstructura necesara, inclusiv pentru identificarea tuturor persoanelor, deci terminale legate de Europol, Interpol dar si de fisierele nationale antiteroriste), suplimentarea patrulelor din zonele de mare risc, organizare de misiuni de recunoastere terestre, aeriene si maritime (in plus fata de ce e acum in Mediterana), remodelarea misiunilor FRONTX etc. De aceea, asa cum o cer de mult timp serviciile de informatii civile si militare, este necesara crearea unui spatiu de protectie preventiva, din ce in ce mai larg, astfel incat sa fie evitat pe cat se poate momentul de contact direct si presiunea aferenta la frontiere, operatiunile de preventie si stopare efectuandu-se fie pe rutele migratiei clandestine, fie, la modul ideal, la punctul lor de plecare. Statele me... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro