Europa cauta noi alternative la gazul rusesc

Uniunea Europeana intensifica eforturile de reducere a dependentei de gazele naturale din Rusia, in conditiile tot mai acutelor dispute geopolitice cu Moscova, incepute o data cu razboiul din Ucraina si amplificate de razboiul civil din Siria. Principala masura anuntata marti de comisarul european pentru Energie va obliga statele membre sa transmita in avans Comisiei o notificare asupra contractelor cu furnizorii din alte tari, care sa contina volumul zilnic maxim de gaz transportat si conditiile de suspendare a livrarilor.

acum 61 luni (18 Feb 2016)

Uniunea Europeana intensifica eforturile de reducere a dependentei de gazele naturale din Rusia, in conditiile tot mai acutelor dispute geopolitice cu Moscova, incepute o data cu razboiul din Ucraina si amplificate de razboiul civil din Siria. Conform acestuia, in urmatorii 25 de ani, omenirea va consuma o cantitate mare de gaze, datorita rezervelor uriase disponibile si preturilor scazute.

Comisia Europeana (CE) are un plan de epurare a contractelor pe energie cu state extra-UE precum Rusia, astfel ca tarile UE sa caute alte oferte mai bune. O treime din rezervele UE de gaz provin azi de la Gazprom, potrivit unei analize a cotidianului american New York Times. Prioritatea Comisiei e prevenirea repetarii razboaielor gazeifere din anii 2006 si 2009, cand compania de stat ruseasca a incetat livrarile spre Vest prin Ucraina, lasand cetatenii din state membre sa tremure de frig in mijlocul iernii.

"Tensiunile politice de la frontierele noastre sunt o atentionare ca problema nu se va sfarsi", a declarat acesta. New York Times comenteaza ca, probabil, Arias CaƱete s-a referit la tensiunile cronice generate de anexarea Crimeii de catre Rusia acum doi ani si la eforturile Moscovei pentru destabilizarea Ucrainei.

Cele mai recente propuneri CE se refera la transparenta preturilor si la ofertele preferentiale pentru anumite tari de la furnizori ca Gazprom, arata publicatia americana. Principala masura anuntata marti de comisarul european pentru Energie va obliga statele membre sa transmita in avans Comisiei o notificare asupra contractelor cu furnizorii din alte tari, care sa contina volumul zilnic maxim de gaz transportat si conditiile de suspendare a livrarilor. Bruxelles-ul e atent de asemenea la contractele intercompanii, cand un astfel de aranjament comercial da unui furnizor non-european peste 40% din piata unui stat.

O alta masura ar intari obligatiile intertari de a-si pune in comun gazul, astfel ca acesta sa se miste mai liber si ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro