Eugen Nicolicea propune modificarea Legii Referendumului: Presedintele tarii nu poate organiza referendumuri pe tema Justitiei

De asemenea, nu se poate organiza un referendum daca "textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului si daca textul propus contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului - statului de drept)". "In cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate", se mai arata in textul proiectului.

acum 42 luni (22 Mar 2017)

Patru deputati social-democrati au pus in dezbatere publica o propunere legislativa pentru modificarea Legii 3/2000, care prevede convocarea referendumului doar daca temele nu tin de competenta exclusiva a Parlamentului. Potrivit proiectului, presedintele Romaniei poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ, informeaza News.ro. 148 din Constitutie prevede: "Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor. Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2).

De asemenea, nu se poate organiza un referendum daca "textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului si daca textul propus contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului - statului de drept)".

Propunerea mai prevede ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatriu.

Totodata, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro